Mechový dort
Mechový dort se nepeče z mechu, ale ze špenátu. :-) Vůbec se toho nebojte a zkuste si vyrobit špenátový dortík s lesním ovocem. Zkrátka špenát, jak si ho zamilujete.
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader | 150 g |
mouka kokosová | 60 g |
vejce slepičí střední, m | 6 kusů |
špenátový protlak mražený | 650 g |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
xylitol, cukr březový | 2 lžíce |
vinný kámen | 4 g |
aroma do potravin, rum | 2 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 500 g |
tavroh tučný | 250 g |
xylitol, cukr březový | 2 lžíce |
aroma do potravin, punč | 2 ml |
maliny | 50 g |
borůvky | 50 g |
jahody | 50 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 170 °C. Mražený špenát necháme rozmrznout a přes síto vyždímáme přebytečnou vodu.
-
Bílky vyšleháme s březovým cukrem a citrónovou šťávou do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme do pěny, přidáme špenát a ještě chvíli šleháme. Obě vaječné směsi spojíme, s pomocí cukrářské karty jemně promícháme a po částech přidáme obě mouky s vinným kamenem. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 50 – 60 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
-
Vyšleháme všechny suroviny na krém. Z vychladlého korpusu odřežeme hnědé okraje a korpus překrojíme na tři vodorovné části. Jednu část si rozdrobíme na posyp. Zbývající dvě spojíme krémem. Vršek rovněž natřeme krémem a na něj rovnoměrně navrstvíme posyp. Ozdobíme ovocem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů