Mechový dort

Mechový dort se nepeče z mechu, ale ze špenátu. :-) Vůbec se toho nebojte a zkuste si vyrobit špenátový dortík s lesním ovocem. Zkrátka špenát, jak si ho zamilujete.

Mechový dort

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
mouka mandlová z mandlových jader 150 g
mouka kokosová 60 g
vejce slepičí střední, m 6 kusů
špenátový protlak mražený 650 g
citronová šťáva, čerstvá 1 lžička
xylitol, cukr březový 2 lžíce
vinný kámen 4 g
aroma do potravin, rum 2 ml
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 500 g
tavroh tučný 250 g
xylitol, cukr březový 2 lžíce
aroma do potravin, punč 2 ml
maliny 50 g
borůvky 50 g
jahody 50 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Mražený špenát necháme rozmrznout a přes síto vyždímáme přebytečnou vodu.

  2. Bílky vyšleháme s březovým cukrem a citrónovou šťávou do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme do pěny, přidáme špenát a ještě chvíli šleháme. Obě vaječné směsi spojíme, s pomocí cukrářské karty jemně promícháme a po částech přidáme obě mouky s vinným kamenem. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 50 – 60 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

  3. Vyšleháme všechny suroviny na krém. Z vychladlého korpusu odřežeme hnědé okraje a korpus překrojíme na tři vodorovné části. Jednu část si rozdrobíme na posyp. Zbývající dvě spojíme krémem. Vršek rovněž natřeme krémem a na něj rovnoměrně navrstvíme posyp. Ozdobíme ovocem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů