Mechový dort se nepeče z mechu, ale ze špenátu. :-) Vůbec se toho nebojte a zkuste si vyrobit špenátový dortík s lesním ovocem. Zkrátka špenát, jak si ho zamilujete.
- 2h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader 150 g |
150 g |
60 g |
60 g |
6 kusů |
6 kusů |
650 g |
650 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
4 g |
4 g |
aroma dle chuti 2 ml |
2 ml |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
aroma dle chuti 2 ml |
2 ml |
Zdobení | |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 170 °C. Mražený špenát necháme rozmrznout a přes síto vyždímáme přebytečnou vodu.
-
Bílky vyšleháme s březovým cukrem a citrónovou šťávou do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme do pěny, přidáme špenát a ještě chvíli šleháme. Obě vaječné směsi spojíme, s pomocí cukrářské karty jemně promícháme a po částech přidáme obě mouky s vinným kamenem. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 50 – 60 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
-
Vyšleháme všechny suroviny na krém. Z vychladlého korpusu odřežeme hnědé okraje a korpus překrojíme na tři vodorovné části. Jednu část si rozdrobíme na posyp. Zbývající dvě spojíme krémem. Vršek rovněž natřeme krémem a na něj rovnoměrně navrstvíme posyp. Ozdobíme ovocem.
Makronutrienty
24%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 819 kJ | 1 770 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 423 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,27 g
1,67 g |
15,7 g
3,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,727 SVJ | 1,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,2 g
8,1 g |
35,1 g
17,5 g |
Bílkoviny | 6,86 g | 14,8 g |
Sůl | 0,145 g | 0,314 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů