Mazanec kynutý - LC
Velikonoce už se nám blíží, tak jsem pro vás připravila recept na lowcarb mazanec. Podrobně zde: https://lenyinspirace.cz/velikonocni-mazanec/
- 2h
- 1 porce
- náročné
Suroviny pro 1 osobu
Čeho | Kolik |
---|---|
droždí kostka | 1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku | 50 ml |
cukr moučka | 1 lžička |
vajíčka | 2 kusy |
mozzarella | 100 g |
máslo čerstvé | 100 g |
xylitol | 80 g |
mandlová mouka | 200 g |
mouka kokosová | 100 g |
psylium | 2 lžíce |
citrónová kůra | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
brusinky sušené | 30 g |
vajíčka | 1 kus |
mandle kousky | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Na kvásek si ohřejeme mléko cca 40 °C, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Misku přikryjeme a odložíme na teplé místo a počkáme až kvásek zvětší svůj objem. Buďte trpěliví.
-
Mezi tím si dáme do sekáčku mozzarellu bez nálevu, 2 vejce, sladidlo a rozpuštěné máslo. Vše rozmixujeme do hladké konzistence. Tento krém nalejeme do hnětací mísy, přidáme ostatní ingredience a nakonec vykynutý kvásek.
-
Vše uhněteme hnětačem do kompaktního těsta, které se nebude lepit na stěnu mísy.
-
Z těsta vytvarujeme bochánek a ještě dáme do tepla dokynout. Nečekejte velkou změnu, bochánek se mi jen mírně zaoblil. Rozšleháme 1 vejce a bochánek potřeme, nakrojíme do kříže a posypeme sekanými mandlemi.
-
Pečeme 25 minut na 170 °C. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme rozmixovaným xylitolem.
-
V řezu je bochánek hutný a kompaktní a má typickou chuť a vůni kynutého pečiva.
-
Můj názor: Nějakou nadýchanost od kynutého bochánku, ale nečekejte. Prostě od surovin bez lepku se lehkosti nedočkáte. Příště vyzkouším přidat +1 lžičku kypřícího prášku a hodně trpělivosti. I tak budu čekat na malý low carb zázrak. Třeba tento trik vyzkoušíte dříve než já, tak mi dejte vědět, jaký máte výsledek.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů