Mazanec alias mazaný věnec

Snědeno.cz

Rady zkušené cukrářky: 1. mazanec má rád trochu sádla 2. lepivé těsto napraví lžička mléka . Oboje jsem vyzkoušela - pecka!

Mazanec alias mazaný věnec

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
polohrubá mouka 500 g
mléko polotučné 1,5% tuku 200 ml
máslo 100 g
cukr krystal 80 g
droždí kostka 30 g
vaječný žloutek 2 kusy
vepřové sádlo 2 lžičky
sůl 1 lžička
vanilkový extrakt 1 lžička
rozinky sušené 1 hrst
mandle drcené 50 g

Postup přípravy

  1. Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a trošku nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo se sádlem a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.

  2. K mouce přilijeme mléko se vzkypěným droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou „pomuchlujeme“ a rozkrájíme na tři části. Rozválíme tři dlouhé, stejně tlusté válečky a upleteme cop. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, stočíme do věnce a necháme ještě půl hodiny kynout. Potom potřeme bílkem, posypeme zbytkem posekaných mandlí.

  3. Mezitím nahřejeme troubu na 170 st. C. Věnec vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Upečený mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý a nejlépe zubatým nožem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů