Mazanec alias mazaný věnec
Rady zkušené cukrářky: 1. mazanec má rád trochu sádla 2. lepivé těsto napraví lžička mléka . Oboje jsem vyzkoušela - pecka!
- 1h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 500 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
máslo | 100 g |
cukr krystal | 80 g |
droždí kostka | 30 g |
vaječný žloutek | 2 kusy |
vepřové sádlo | 2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
rozinky sušené | 1 hrst |
mandle drcené | 50 g |
Postup přípravy
-
Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a trošku nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo se sádlem a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.
-
K mouce přilijeme mléko se vzkypěným droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou „pomuchlujeme“ a rozkrájíme na tři části. Rozválíme tři dlouhé, stejně tlusté válečky a upleteme cop. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, stočíme do věnce a necháme ještě půl hodiny kynout. Potom potřeme bílkem, posypeme zbytkem posekaných mandlí.
-
Mezitím nahřejeme troubu na 170 st. C. Věnec vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Upečený mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý a nejlépe zubatým nožem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů