Tatínek po rajské dvakrát nebaží. Zato my jí milujeme, takže když "kocour" není doma, "myšky" mají pré a můžou se v rajské třebas vykoupat...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Omáčka | |
1 kus |
1 kus |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Ze směsi hňácáme vlhkýma rukama malé kuličky, ty zvolna vaříme v mírně osolené vodě asi 15 minut. Poté scedíme, vývar nevyléváme, použijeme na omáčku.
-
Na másle necháme zpěnit cibuli, vsypeme mouku a umícháme světlou zápražku. Rozředíme vývarem, přidáme koření a rajský protlak, podle potřeby přidáme vodu a vaříme mírným varem asi 40 minut. Poté přecedíme přes sítko, dochutíme cukrem, solí a mletým pepřem.
Makronutrienty
21%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 793 kJ | 2 132 kJ |
Kalorická hodnota | 190 kcal | 509 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,29 g
0,871 g |
16,9 g
2,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,629 SVJ | 1,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14 g
5,19 g |
37,6 g
13,9 g |
Bílkoviny | 9,56 g | 25,7 g |
Sůl | 1 g | 2,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů