Mleté maso má to kouzlo, že se dá vytvořit na různé způsoby a vždycky z toho vyjde dobrota :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
400 g |
400 g |
50 ml |
50 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
3 g |
3 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Omáčka | |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso smícháme se všemi surovinami a dochutíme. Mokrýma rukama vytvarujeme kuličky, které zprudka opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran a vytáhneme na talíř. Do výpeku dáme zpěnit cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidáme papriky nakrájené na proužky a restujeme přibližně 3 minuty. Přisypeme mletou papriku a kayenský pepř a po krátkém orestování mouku. Zamícháme, přidáme rajčata, hořčici, sůl, oregano.
-
Vrátíme kuličky a dusíme ještě asi 20 minut. Podle potřeby můžeme lehce podlít vodou a občas promíchnout. Nakonec přidáme med, případně ještě dochutíme. Jako přílohu jsem zvolila rýži, ale řekla bych, že těstoviny, brambory, nebo noky taky nebude špatná volba. ;)
Makronutrienty
28%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 602 kJ | 2 225 kJ |
Kalorická hodnota | 144 kcal | 532 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,42 g
0,762 g |
23,7 g
2,82 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,642 SVJ | 2,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
3,4 g |
40,4 g
12,6 g |
Bílkoviny | 5,77 g | 21,3 g |
Sůl | 0,878 g | 3,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů