Masové kuličku po asijsku nejsou v našich končinách úplně běžným pokrmem, i když se stále vzrůstající oblibou této kuchyně si jistě mohou najít řadu přívrženců. Mimo jiné určitě potěší také příznivce paleo a nízkosacharidového stravování. Tento recept navíc skýtá několik dalších výhod a to poměrnou snadnost provedení, netradiční, ale o to lahodnější chuť a také výtečné a zdraví prospěšné ingredience. Kuličky chutnají skvěle čerstvě upečené, ale klidně i na studeno druhý den. Můžete si je tedy zabalit na oběd nebo rychlou svačinku do práce případně na cesty. Doporučuji je doplnit o čerstvou zeleninu nebo salát a níže doporučený dip.
- 1h
- 13 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
800 g |
800 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
1 kus |
1 kus |
2 cm |
2 cm |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
30 g |
30 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
Dip | |
100 g |
100 g |
80 ml |
80 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Recept je velmi snadný a rychlý, většina času je zde v podstatě investována do přípravných prací, jako je krájení a strouhaní. Poté, co máme nachystány veškeré ingredience, je ve velké míse promícháme, nejlépe se to dělá rukama, až nám vznikne kompaktní hmota.
-
Z té následně tvarujeme větší kuličky nebo naopak menší placičky. Doporučuji uhníst nejprve jednu kuličku, tu upéct a ochutnat. Následně ještě můžeme zbytek směsi dochutit dle potřeby a pak pokračovat v tvarování ostatních kuliček.
-
Pečeme je na rozpáleném kokosovém oleji zhruba 3 minuty z každé strany.
-
Dip už je pak úplná hračka. Veškeré suroviny rozmixujeme v mixéru a následně dochutíme dle potřeby. Placičky můžete podávat s rýží.
Makronutrienty
15%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 307 kJ | 1 376 kJ |
Kalorická hodnota | 312 kcal | 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,81 g
3,45 g |
7,17 g
3,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,681 SVJ | 0,717 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,8 g
9,5 g |
28,2 g
9,99 g |
Bílkoviny | 12,4 g | 13,1 g |
Sůl | 2,98 g | 3,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů