Masopustní koblihy
K plněným jsem přidala ještě variantu neplněných, které jsem horké obalovala ve skořicovém cukru. Snědly se oboje dřív, než po nich vychladl olej.
- 2h
- 20 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 500 g |
cukr krystal | 40 g |
máslo | 40 g |
vaječný žloutek | 4 kusy |
droždí kostka | 30 g |
rum (originál tuzemský) | 3 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku | 250 ml |
sůl | 1 špetka |
citrón | 1 kus |
olej řepkový | 250 ml |
marmeláda ovocná, džem | 250 g |
cukr vanilkový | 100 g |
Postup přípravy
-
Rozdělejte droždí se lžící cukru a mouky, přidejte 4 lžíce vlažného mléka a nechte na teplém místě čtvrt hodiny vzejít. V misce umíchejte máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky, jeden po druhém. Přidejte droždí, rum, sůl a kůru, mouku a s mlékem vypracujte na hladké vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte 45 minut kynout. Nebo všechno tohle přeskočte a použijte na těsto pekárnu.
-
Vyválejte z těsta placku tlustou o něco méně než 1 cm (v receptu je uveden cm, měla jsem strach, aby se koblihy prosmažily, tak jsem dělala o něco tenčí těsto), sklenicí naznačte na těstě kruhy. Na polovinu z nich dejte lžičku marmelády, druhou polovinu dokrojte a přikryjte s ní ty s náplní. Okraje umačkáme prsty a pak ještě celé vykrojíme za pomocí sklenice. Okraje koblihy se tak dobře spojí, aby náplň nevytékala. Smaží se velmi pomalu dozlatova (ve fritovacím hrnci na 140 C)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů