Máslová vánočka
Nadýchaná dobrota - s kakaem, máslem a domácí marmeládou, to je ideální snídaně nejen na vánoční rána. Když se rozleží, je ještě lepší, ale většinou se u nás rozležet ani nestihne.
- 3h
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 500 g |
cukr moučka | 120 g |
máslo | 100 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 300 ml |
vaječný žloutek | 1 kus |
droždí kostka | 20 g |
rozinky | 25 g |
mandle | 20 g |
citrón | 0,5 kusu |
muškátový ořech mletý | 0,25 lžičky |
sůl | 1 špetka |
rum (originál tuzemský) | 100 ml |
mandle lupínky | 20 g |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
Postup přípravy
-
- zavčasu si vyndejte máslo z lednice, kdo nemá robota, je opravdu lepší zapracovávat máslo hodně měkké - kdo nemůže máslo, dá se nahradit herou, ale kdo nemá potíže - máslo je prostě máslo - také si předem naložte rozinky do rumu - rozdrobte si do mísy droždí, smíchejte ho se lžičkou cukru a nechte ho rozpustit na kaši nebo si klasicky připravte kvásek
-
- drožďovou kaši zasypejte moukou, přidejte ostatní suroviny, pořádně propracujte - ikdyž se vám bude těsto zdát lepivější, nedohušťujte, zbytečně by vám vánočka ztěžkal, chce to trochu trpělivosti a ruční práce - já po zapracování v robotu těsto vyklopím na pracovní desku - na vál ne, tam se moc lepí a za minimálního podsypání ručně propracovávám, když těsto nelepí, šoupnu ještě na chvíli do robota - když je těsto hladké, dejte ho na hodinu vykynout
-
- po hodině kynutí do těsta zapracujte okapané rozinky a mandle, můžete přidat maličko mouky, aby nasála rum - promíchané těsto zakryjte volně igelitovým sáčkem nebo dejte kynout do mísy s víkem a nechte 1,5 - 2 h kynout - doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo téměř ztrojnásobit svou velikost
-
- vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, poslední 2 mohou být trošku menší než ostatní - ze 4 dílů upleťte spodní díl - nejlepší je začít plést od středu směrem k jednomu konci, poté otočit a doplést - pletení ze 4 se dost špatně popisuje, sama nevím, jak to vždycky spáchám, ale ruce jdou jaksi samy - jednou mi to ukázala babička a od té doby to dělám takhle
-
- spodní díl položte na plech na pečící papír a hranami dlaní těsto roztáhněte do šířky - nemusíte moc, stačí, aby se vám vytvořila asi tak 6 cm prohlubeň - z dalších 3 dílů upleťte cop - položte na 4 dílný základ a znovu roztáhněte, tentokrát stačí tak na 4 cm brázdu - tenhle postup vám zaručí, že se vám vánočka při pečení nesesune a nerozjede - nakonec vyválejte poslední dva díly, zakruťte je do spirály, tu položte na vršek vánočky - hlavu tohoto "hada" zastrčte pod spodní díl vánočky a "ocas hada" zastrčte na další straně dospodu
-
- upletenou vánočku zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 min kynout - troubu rozehřejte na 200°C - vánočku pomašlujte rozmíchaným vejcem a posypejte plátky mandlí - vánočku vložte do trouby, stáhněte teplotu na 180°C a pečte asi 35 minut, záleží na troubě - zda je upečená, zjistíte zapíchnutím špejle mezi "spáry"
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů