Máslová vánočka

Michaela Rau

Nadýchaná dobrota - s kakaem, máslem a domácí marmeládou, to je ideální snídaně nejen na vánoční rána. Když se rozleží, je ještě lepší, ale většinou se u nás rozležet ani nestihne.

Máslová vánočka

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 500 g
cukr moučka 120 g
máslo 100 g
mléko polotučné 1,5% tuku 300 ml
vaječný žloutek 1 kus
droždí kostka 20 g
rozinky 25 g
mandle 20 g
citrón 0,5 kusu
muškátový ořech mletý 0,25 lžičky
sůl 1 špetka
rum (originál tuzemský) 100 ml
mandle lupínky 20 g
vejce slepičí střední, m 1 kus

Postup přípravy

  1. - zavčasu si vyndejte máslo z lednice, kdo nemá robota, je opravdu lepší zapracovávat máslo hodně měkké - kdo nemůže máslo, dá se nahradit herou, ale kdo nemá potíže - máslo je prostě máslo - také si předem naložte rozinky do rumu - rozdrobte si do mísy droždí, smíchejte ho se lžičkou cukru a nechte ho rozpustit na kaši nebo si klasicky připravte kvásek

  2. - drožďovou kaši zasypejte moukou, přidejte ostatní suroviny, pořádně propracujte - ikdyž se vám bude těsto zdát lepivější, nedohušťujte, zbytečně by vám vánočka ztěžkal, chce to trochu trpělivosti a ruční práce - já po zapracování v robotu těsto vyklopím na pracovní desku - na vál ne, tam se moc lepí a za minimálního podsypání ručně propracovávám, když těsto nelepí, šoupnu ještě na chvíli do robota - když je těsto hladké, dejte ho na hodinu vykynout

  3. - po hodině kynutí do těsta zapracujte okapané rozinky a mandle, můžete přidat maličko mouky, aby nasála rum - promíchané těsto zakryjte volně igelitovým sáčkem nebo dejte kynout do mísy s víkem a nechte 1,5 - 2 h kynout - doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo téměř ztrojnásobit svou velikost

  4. - vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, poslední 2 mohou být trošku menší než ostatní - ze 4 dílů upleťte spodní díl - nejlepší je začít plést od středu směrem k jednomu konci, poté otočit a doplést - pletení ze 4 se dost špatně popisuje, sama nevím, jak to vždycky spáchám, ale ruce jdou jaksi samy - jednou mi to ukázala babička a od té doby to dělám takhle

  5. - spodní díl položte na plech na pečící papír a hranami dlaní těsto roztáhněte do šířky - nemusíte moc, stačí, aby se vám vytvořila asi tak 6 cm prohlubeň - z dalších 3 dílů upleťte cop - položte na 4 dílný základ a znovu roztáhněte, tentokrát stačí tak na 4 cm brázdu - tenhle postup vám zaručí, že se vám vánočka při pečení nesesune a nerozjede - nakonec vyválejte poslední dva díly, zakruťte je do spirály, tu položte na vršek vánočky - hlavu tohoto "hada" zastrčte pod spodní díl vánočky a "ocas hada" zastrčte na další straně dospodu

  6. - upletenou vánočku zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 min kynout - troubu rozehřejte na 200°C - vánočku pomašlujte rozmíchaným vejcem a posypejte plátky mandlí - vánočku vložte do trouby, stáhněte teplotu na 180°C a pečte asi 35 minut, záleží na troubě - zda je upečená, zjistíte zapíchnutím špejle mezi "spáry"

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů