Máslová vánočka

Michaela Rau

Máslová vánočka. Nadýchaná dobrota - s kakaem, máslem a domácí marmeládou, to je ideální snídaně nejen na vánoční rána. Když se rozleží, je ještě lepší, ale většinou se u nás rozležet ani nestihne.

Máslová vánočka

Suroviny pro 14 osob

Čeho Kolik
polohrubá mouka 250 g
hladká mouka pšeničná 250 g
cukr moučka 120 g
máslo 100 g
mléko polotučné 1,5% tuku 250 ml
vaječný žloutek 2 kusy
droždí kostka 0,5 kusu
rozinky sušené 40 g
rum (originál tuzemský) 30 ml
mandle drcené 30 g
sůl 1 špetka
muškátový ořech mletý 1 špetka
citrónová kůra 1 lžička
vaječný bílek 1 kus
voda vlažná 1 lžíce
mandle lupínky 10 g

Postup přípravy

  1. zavčasu si vyndejte máslo z lednice, kdo nemá robota, je opravdu lepší zapracovávat máslo hodně měkké - kdo nemůže máslo, dá se nahradit herou, ale kdo nemá potíže - máslo je prostě máslo - také si předem naložte rozinky do rumu - výborná je i medovina

  2. rozdrobte si do mísy droždí, smíchejte ho se lžičkou cukru a nechte ho rozpustit na kaši nebo si klasicky připravte kvásek - udělat si můžete i omládek - v tom případě dejte hodinu předem předkvasit jen 15 g čerstvého droždí se 150 g hladké mouky, 150 g vlažného mléka a 20 g cukru, další droždí již nedáváme

  3. drožďovou kaši zasypejte moukou, přidejte suroviny - kromě másla, mandlí a namočených rozinek, pořádně propracujte, když máte těsto hladké, zapracujte máslo a když máte těsto opět hladké a vláčné, přidejte rozinky s mandlemi a vymíchejte finálové těsto - to má být hladké, jemné a vláčné

  4. promíchané těsto zakryjte volně igelitovým sáčkem nebo dejte kynout do mísy s víkem a nechte 1,5 - 2 h kynout - doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo téměř zdvojnásobit svou velikost - vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, poslední 2 mohou být trošku menší než ostatní, odeberte 4 díly na spodní část vánočky a ostatní zatím vložte do sáčku, aby neoschly

  5. ze 4 dílů upleťte spodní díl - nejlepší je začít plést od středu směrem k jednomu konci, poté otočit a doplést - jednotlivé prameny příliš neutahujte, je lepší, když má vánočka dostatek volnosti pro kynutí a rozpínání - kdo si nevěří v pletení jedné velké vánočky, rozdělí si těsto na 6 dílů, vyválí prameny a jednoduše vyrobí dva copy - máte tak jistotu, že se vám vánočka nerozjede a i samotný cop vypadá velice efektně - a jinak - skvělé video na pletení vánočky najdete zde, jinak se dá na internetu najít video na pletení vánočky přímo ze 6 pramenů najednou

  6. spodní díl položte na plech na pečící papír a hranou dlaně udělejte uprostřed spleteného těsta rýhu a pomašlujte bílkem - z dalších 3 dílů upleťte cop - položte na 4-dílný základ a znovu "vyrýhujte" dlaní, potřete bílkem - nakonec vyválejte poslední dva díly, zakruťte je do spirály, tu položte na vršek vánočky, oba konce zastrčte pod okraj vánočky, opět pomašlujte a posypejte plátky mandlí

  7. upletenou vánočku vložte do velké igelitové tašky a nechte 30-90 min kynout - krátké kynutí je pouze pro "cop" ze tří pramenů, dlouhé kynutí je pro vánočku v chladnější místnosti

  8. troubu rozehřejte na 180°C, vložte do ní vánočku, stáhněte teplotu na 160°C a pečte asi 40 minut, záleží na troubě - zda je upečená, zjistíte zapíchnutím špejle mezi "spáry"

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů