Máslová vánočka
Máslová vánočka. Nadýchaná dobrota - s kakaem, máslem a domácí marmeládou, to je ideální snídaně nejen na vánoční rána. Když se rozleží, je ještě lepší, ale většinou se u nás rozležet ani nestihne.
- 3h
- 14 porcí
- náročné
Suroviny pro 14 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 250 g |
hladká mouka pšeničná | 250 g |
cukr moučka | 120 g |
máslo | 100 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 250 ml |
vaječný žloutek | 2 kusy |
droždí kostka | 0,5 kusu |
rozinky sušené | 40 g |
rum (originál tuzemský) | 30 ml |
mandle drcené | 30 g |
sůl | 1 špetka |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
citrónová kůra | 1 lžička |
vaječný bílek | 1 kus |
voda vlažná | 1 lžíce |
mandle lupínky | 10 g |
Postup přípravy
-
zavčasu si vyndejte máslo z lednice, kdo nemá robota, je opravdu lepší zapracovávat máslo hodně měkké - kdo nemůže máslo, dá se nahradit herou, ale kdo nemá potíže - máslo je prostě máslo - také si předem naložte rozinky do rumu - výborná je i medovina
-
rozdrobte si do mísy droždí, smíchejte ho se lžičkou cukru a nechte ho rozpustit na kaši nebo si klasicky připravte kvásek - udělat si můžete i omládek - v tom případě dejte hodinu předem předkvasit jen 15 g čerstvého droždí se 150 g hladké mouky, 150 g vlažného mléka a 20 g cukru, další droždí již nedáváme
-
drožďovou kaši zasypejte moukou, přidejte suroviny - kromě másla, mandlí a namočených rozinek, pořádně propracujte, když máte těsto hladké, zapracujte máslo a když máte těsto opět hladké a vláčné, přidejte rozinky s mandlemi a vymíchejte finálové těsto - to má být hladké, jemné a vláčné
-
promíchané těsto zakryjte volně igelitovým sáčkem nebo dejte kynout do mísy s víkem a nechte 1,5 - 2 h kynout - doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo téměř zdvojnásobit svou velikost - vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, poslední 2 mohou být trošku menší než ostatní, odeberte 4 díly na spodní část vánočky a ostatní zatím vložte do sáčku, aby neoschly
-
ze 4 dílů upleťte spodní díl - nejlepší je začít plést od středu směrem k jednomu konci, poté otočit a doplést - jednotlivé prameny příliš neutahujte, je lepší, když má vánočka dostatek volnosti pro kynutí a rozpínání - kdo si nevěří v pletení jedné velké vánočky, rozdělí si těsto na 6 dílů, vyválí prameny a jednoduše vyrobí dva copy - máte tak jistotu, že se vám vánočka nerozjede a i samotný cop vypadá velice efektně - a jinak - skvělé video na pletení vánočky najdete zde, jinak se dá na internetu najít video na pletení vánočky přímo ze 6 pramenů najednou
-
spodní díl položte na plech na pečící papír a hranou dlaně udělejte uprostřed spleteného těsta rýhu a pomašlujte bílkem - z dalších 3 dílů upleťte cop - položte na 4-dílný základ a znovu "vyrýhujte" dlaní, potřete bílkem - nakonec vyválejte poslední dva díly, zakruťte je do spirály, tu položte na vršek vánočky, oba konce zastrčte pod okraj vánočky, opět pomašlujte a posypejte plátky mandlí
-
upletenou vánočku vložte do velké igelitové tašky a nechte 30-90 min kynout - krátké kynutí je pouze pro "cop" ze tří pramenů, dlouhé kynutí je pro vánočku v chladnější místnosti
-
troubu rozehřejte na 180°C, vložte do ní vánočku, stáhněte teplotu na 160°C a pečte asi 40 minut, záleží na troubě - zda je upečená, zjistíte zapíchnutím špejle mezi "spáry"
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů