Máslová vánočka. Nadýchaná dobrota - s kakaem, máslem a domácí marmeládou, to je ideální snídaně nejen na vánoční rána. Když se rozleží, je ještě lepší, ale většinou se u nás rozležet ani nestihne.
- 3h
- 14 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
120 g |
120 g |
100 g |
100 g |
250 ml |
250 ml |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
40 g |
40 g |
30 ml |
30 ml |
30 g |
30 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Navrch | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
zavčasu si vyndejte máslo z lednice, kdo nemá robota, je opravdu lepší zapracovávat máslo hodně měkké - kdo nemůže máslo, dá se nahradit herou, ale kdo nemá potíže - máslo je prostě máslo
- také si předem naložte rozinky do rumu - výborná je i medovina
-
rozdrobte si do mísy droždí, smíchejte ho se lžičkou cukru a nechte ho rozpustit na kaši nebo si klasicky připravte kvásek - udělat si můžete i omládek - v tom případě dejte hodinu předem předkvasit jen 15 g čerstvého droždí se 150 g hladké mouky, 150 g vlažného mléka a 20 g cukru, další droždí již nedáváme
-
drožďovou kaši zasypejte moukou, přidejte suroviny - kromě másla, mandlí a namočených rozinek, pořádně propracujte, když máte těsto hladké, zapracujte máslo a když máte těsto opět hladké a vláčné, přidejte rozinky s mandlemi a vymíchejte finálové těsto - to má být hladké, jemné a vláčné
-
promíchané těsto zakryjte volně igelitovým sáčkem nebo dejte kynout do mísy s víkem a nechte 1,5 - 2 h kynout - doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, těsto by mělo téměř zdvojnásobit svou velikost
- vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, poslední 2 mohou být trošku menší než ostatní, odeberte 4 díly na spodní část vánočky a ostatní zatím vložte do sáčku, aby neoschly
-
ze 4 dílů upleťte spodní díl - nejlepší je začít plést od středu směrem k jednomu konci, poté otočit a doplést - jednotlivé prameny příliš neutahujte, je lepší, když má vánočka dostatek volnosti pro kynutí a rozpínání - kdo si nevěří v pletení jedné velké vánočky, rozdělí si těsto na 6 dílů, vyválí prameny a jednoduše vyrobí dva copy - máte tak jistotu, že se vám vánočka nerozjede a i samotný cop vypadá velice efektně - a jinak - skvělé video na pletení vánočky najdete zde, jinak se dá na internetu najít video na pletení vánočky přímo ze 6 pramenů najednou
-
spodní díl položte na plech na pečící papír a hranou dlaně udělejte uprostřed spleteného těsta rýhu a pomašlujte bílkem
- z dalších 3 dílů upleťte cop - položte na 4-dílný základ a znovu "vyrýhujte" dlaní, potřete bílkem
- nakonec vyválejte poslední dva díly, zakruťte je do spirály, tu položte na vršek vánočky, oba konce zastrčte pod okraj vánočky, opět pomašlujte a posypejte plátky mandlí
-
upletenou vánočku vložte do velké igelitové tašky a nechte 30-90 min kynout - krátké kynutí je pouze pro "cop" ze tří pramenů, dlouhé kynutí je pro vánočku v chladnější místnosti
-
troubu rozehřejte na 180°C, vložte do ní vánočku, stáhněte teplotu na 160°C a pečte asi 40 minut, záleží na troubě - zda je upečená, zjistíte zapíchnutím špejle mezi "spáry"
Makronutrienty
72%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 347 kJ | 1 109 kJ |
Kalorická hodnota | 322 kcal | 265 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48 g
11,6 g |
39,5 g
9,52 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,8 SVJ | 3,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11 g
5,2 g |
9,08 g
4,28 g |
Bílkoviny | 7,67 g | 6,32 g |
Sůl | 0,159 g | 0,131 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů