Masarykovo cukroví
Tohle cukroví mám ráda pro jeho snadnou přípravu a skvělou chuť. Dá se dělat jak s lískovými, tak s vlašskými ořechy, světlé nebo kakaové a nepotřebuje ani příliš dlouhou dobu na rozležení.
- 2h
- 60 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 60 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
ořechy lískové | 140 g |
rum (originál tuzemský) | 200 ml |
hladká mouka pšeničná | 300 g |
máslo | 200 g |
cukr krupice | 100 g |
vaječný žloutek | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
cukr moučka | 300 g |
Postup přípravy
-
- nejprve si den předem namočte ořechy do rumu tak, aby byly ořechy ponořené - druhý den z uvedených surovin vypracujte těsto, do kterého přidejte osušené ořechy
-
- hotového z těsta si udělejte dva válečky - silný podle chuti a velikosti úst - původně mělo být 5 cm, mě se to zdálo moc, takže mívám menší - válečky zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a dejte do lednice do druhého dne odpočinout
-
- druhý den z válečku krájejte nožem asi 0,5cm kolečka, která skládejte trochu dál od sebe na pečicí papír - pečte na 170°C asi 15-20 minut - ještě teplé obalujte v moučkovém cukru - cukroví by se mělo nechat aspoň týden rozležet
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů