MARINOVANÝ BŮČEK - LC
I takhle může vypadat obyčejný kousek bůčku... Jsou tací, kteří by tuhle část vepře nepozřeli ani za milion. Jenže stačí bůček nechat pěkně marinovat a poté zvolna propéct a pak už skoro není potřeba kousat.
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřový bok, bůček | 1 kg |
zakysaná smetana | 200 g |
česnek stroužky | 4 kusy |
křen selský, kořen | 30 g |
ocet kvasný lihový | 1 lžička |
olej řepkový | 2 lžíce |
kořenicí směs na steaky | 2 lžičky |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso lehce naklepeme a poté zvolíme postup podle zvolené varianty. Buďto necháme plát masa vcelku nebo nakrájíme na cca 3cm široké pruhy.
-
Ze všech uvedených surovin umícháme marinádu a tou důkladně potřeme maso ze všech stran. Pokud jsme se rozhodli nechat maso vcelku, smotáme plát do rolády a převážeme provázkem. Pokud jsme si nakrájeli z bůčku dlouhé pruhy, smotáme je do "šneků" a sepneme špejlí skrz naskrz.
-
Maso vložíme do pekáče, pokud nám zbyla nějaká marináda, nevyhazujeme ji, ale potřeme s ní maso ještě svrchu a poté uložíme na noc do lednice. Druhý den pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme asi dvě hodinky na 170 stupňů, občas zkontrolujeme množství tekutiny, poté odklopíme, zvýšíme teplotu a dopečeme do barvy.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů