Recept sem dávám, protože jsem tentokrát udělala jiný korpus, než minule (cheesecake s lemon curdem). Prostřední vrstvu jsem udělala stejnou, protože je tak dokonalá, že každá změna by už snad byla k horšímu. :)
- 1h:30m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
150 g |
150 g |
20 g |
20 g |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
1 kus |
1 kus |
Krém | |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
3 kusy |
3 kusy |
4 lžičky |
4 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
4 lžičky |
4 lžičky |
Mangová vrstva | |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
V misce jsem smíchala všechny suroviny na korpus a ručně vypracovala těsto. Dortovou formu (mám o průměru 21 cm) jsem vymazala máslem a těsto namačkala na dno. Pak jsem jej lžící uhladila, aby byl povrch stejnoměrný.
Formu s těstem jsem vložila do předehřáté trouby a pekla jsem 15 minut na 180 stupňů. Potom jsem nechala korpus trochu vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.
-
V míse jsem prošlehala mascarpone, ricottu, tvaroh, cukr, vanilku a citrónovou šťávu, aby vznikla hladká směs. Potom jsem po jednom přidávala vejce. Když přidáváte vejce, musíte míchat ručně, opatrně a ne moc dlouho, protože nechceme do krému nahnat vzduch. To by se pak mohlo stát, že by se při pečení nafouknul a potom by nám spadnul.
Krém jsem nalila na korpus a opět vložila do předehřáté trouby, na jejíž dno jsem dala plech s vodou. Pára dodá cheesecaku potřebnou jemnost a krém se nevysuší.
Pekla jsem jednu hodinu na 180 stupňů.
-
Důležité je cheesecake nepřepéct, aby nebyl suchý. Že je hotový poznáte tak, že když poklepete na formu, tak se krémová vrstva chvěje. Nebojte, ono to pak v lednici ještě ztuhne.
Během pečení troubu neotvírejte, až tak 10 minut před dopečením.
Po upečení jsem cheesecake nechala vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Až měl pokojovou teplotu, dala jsem ho do lednice na pár hodin.
-
Připravila jsem si mangovou vrstvu. Plátky želatiny jsem namočila na 10 minut do studené vody. Mango jsem oloupala, dužinu nakrájela na kousky, dala ji do kastrolku, přidala trošku vody a povařila. Rozvar jsem rozmixovala tyčovým mixérem. Ještě do horkého rozvaru jsem vmíchala vymačkanou želatinu a důkladně promíchala. Erythritol jsem již nepřidávala, mango je sladké dost.
-
Mangovou vrstvu jsem přelila na cheesecake a uhladila stěrkou.
Vložila jsem jej do lednice přes noc.
Při krájení používejte nahřátý ostrý nůž. Tak docílíte ostrých řezů.
Makronutrienty
17%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 044 kJ | 1 441 kJ |
Kalorická hodnota | 250 kcal | 344 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,51 g
3,15 g |
8,98 g
4,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,651 SVJ | 0,898 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,5 g
10 g |
29,7 g
13,8 g |
Bílkoviny | 9,44 g | 13 g |
Sůl | 0,206 g | 0,285 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů