Upekla jsem už docela hodně nejrůznějších lowcarb dortů a všechny jsou moc dobré, ale tento je pro mě osobně prostě number 1. Je tak lahodný! Řekla bych až nadpozemsky dobrý.
- 1h:30m
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
150 g |
150 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
40 g |
40 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
200 g |
200 g |
4 kusy |
4 kusy |
4 lžičky |
4 lžičky |
120 g |
120 g |
1 lžička |
1 lžička |
50 ml |
50 ml |
Ještě | |
50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
15 g |
15 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 8 - 10 minut. (Že jsou vejce správně vyšlehaná poznáte tak, že když do pěny namočíte prst, zůstane vám ta pěna na prstě viset a nespadne.) Potom jsem vmíchala kokosový olej, vanilku a citrónovou kůru. Nakonec mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.
-
V kastrolku jsem smíchala smetanu, erythritol a vanilku. Na mírném plameni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud nevznikl hustý krém, cca 8 minut. Potom jsem krém nechala vychladnout. (Chce to kvalitní kastrolek se silnějším dnem. Kdo s tímto nemá ale moc zkušenosti, tak krém raději připravte ve vodní lázni.)
-
Mandlové hranolky jsem lehce opražila na suché pánvi.
V míse jsem rozmixovala změklé máslo a vychladlý krém jsem přidávala po částech. Pokaždé jsem směs důkladně promíchala. Nakonec jsem přimíchala rum.
-
Rozevřela jsem formu s vychladlým korpusem, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem položila na talíř a namazala částí krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dort jsem z vrchu i po obvodu pomazala zbytkem krému.
Ušlehala jsem smetanu.
Dort jsem posypala opraženými mandlovými hranolky a ozdobila šlehačkou a čokoládovými pecičkami.
Nechala jsem přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
14%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 569 kJ | 1 542 kJ |
Kalorická hodnota | 375 kcal | 369 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,94 g
2,2 g |
6,82 g
2,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,694 SVJ | 0,682 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
35,8 g
17,2 g |
35,2 g
16,9 g |
Bílkoviny | 7,86 g | 7,72 g |
Sůl | 0,37 g | 0,364 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů