Mandlovo-makový dort s citrónovým krémem a čokoládovou polevou - LC
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Slavnostní tabule
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
maková mouka | 60 g |
mandlová mouka | 80 g |
vejce slepičí střední, m | 5 kusů |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
sůl | 1 špetka |
bílý jogurt řeckého typu | 2 lžíce |
xylitol | 50 g |
tvaroh měkký, vanička | 250 g |
zakysaná smetana | 2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
citrónová kůra | 1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžíce |
xylitol | 30 g |
čokoláda hořká, 90% | 50 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 50 g |
máslo čerstvé | 35 g |
xylitol | 10 g |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se sladidlem. Vmícháme jogurt a mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto nalijeme do máslem vymazané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů. Nebo podle typu trouby.
-
Vychladlý korpus přeřízneme a natřeme polovinou krému. Přiklopíme a natřeme zbytkem krému.
-
Nakonec natřeme čokoládovou polevou. Hotový dort dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc.
-
Krém: smetanu ke šlehání vyšleháme. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, sladidlem, citrónovou kůrou a šťávou. Zlehka vmícháme šlehačku.
-
Poleva: do rendlíku nalijeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu, sladidlo a máslo. Vše rozehřejeme ve vodní lázni.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů