Krásný lowcarb dezert či snídaně, plný máku...kdo by odolal?
Děkujeme Jozefu Kabátovi za další skvělý recept :)
- 35m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
(lze i jiná ořechová) 100 g |
100 g |
30 g |
30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 7 g |
7 g |
2 kusy |
2 kusy |
250 g |
250 g |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
200 g |
200 g |
200 ml |
200 ml |
50 g |
50 g |
Navrch | |
1 kus |
1 kus |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Všechny suché potraviny na korpus smícháme. Vedle vyšleháme tvaroh a vejce. Poté zašleháme i suchou směs. Vylijeme na plech (velký) na pečící papír a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Pekl jsem na 170 °C v předehřáté troubě 15 minut.
-
Plech s korpusem jsem vyndal a nechal okamžik chladnout, ještě teplý otočil na druhý pečící papír a ten první opatrně sloupl. Než se korpus upekl, v rendlíku jsem zahřál smetanu se sladidlem a ještě před varem přidal mák, odstavil a dobře promíchal. Náplň jsem rovnoměrně pokladl na korpus a opatrně zamotal. Závin jsem mašlovačkou pomazal žloutkem a posypal plátky mandlí. Na novém papíru jsem pekl, už zamotaný, dalších 20 minut na 180 °C.
-
Závin je výborný, ne moc sladký. Náplň není suchá, korpus je příjemný, ořechový, vejce není vůbec cítit.
Dělám ho rád, je to jednoduché a mák mám moc rád.
Makronutrienty
24%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 282 kJ | 1 266 kJ |
Kalorická hodnota | 306 kcal | 303 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,9 g
2,42 g |
11,7 g
2,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,19 SVJ | 1,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,5 g
7,54 g |
26,2 g
7,45 g |
Bílkoviny | 10,5 g | 10,4 g |
Sůl | 0,405 g | 0,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů