Makový piškotový koláč se švestkami
Je to poměrně univerzální recept na moučník bez mouky, který může být dle použitého ovoce i nízkosacharidový - a směle ho můžete servírovat i ke snídani ... menší dávku těsta (ze 4 vajec), kdy navíc místo mletého máku použiju jen mandlovou mouku, peču v koláčové formě jako bublaninu.
- 1h:30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 75 g |
mák mletý | 75 g |
mouka kokosová | 15 g |
kypřící prášek do pečiva | 1,5 lžiček |
sůl | 1 špetka |
skořice mletá | 1,5 lžiček |
švestky | 15 kusů |
vejce slepičí velké, l | 6 kusů |
Postup přípravy
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny.
-
Na bílkový sníh nasypejte směs neodtučněné mandlové mouky, čerstvě mletého českého máku, skořice a bezfosfátového kypřícího prášku a navrch nalijte našlehané žloutky. Vše opatrně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nezůstaly žmolky.
-
Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečícím papírem a poklaďte ho polovinami švestek. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut. Krájete ho až po vychladnutí
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů