Výborný nízkosacharidový koláč pro milovníky máku. Chutný dezert nebo i snídaně. :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
180 g |
180 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Navrch | |
7 kusů |
7 kusů |
4 lžičky |
4 lžičky |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si rozpůlila švestky a odstranila pecky, dala rozehřát kokosový olej, nastrouhala kůru z jednoho citrónu a připravila všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Můžete ale použít i malý plech a udělat pak řezy. Zapnula jsem si troubu.
-
Oddělila jsem žloutky od bílků. Z bílků a soli jsem vyšlehala tuhý sníh. Žloutky s erythritolem jsem ušlehala. Potom jsem postupně zašlehala vychladlý kokosový olej a zakysanou smetanu. Přimíchala jsem vanilku a citrónovou kůru a pak postupně smíchané suché ingredience. Nakonec jsem opatrně přimíchala sníh z bílků.
-
Těsto jsem přendala do formy a pokladla rozpůlenými švestkami řezem nahoru. Posypala jsem plátky mandlí. Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Ale záleží, jakou máte troubu a taky, jestli pečete ve formě na dort nebo na plechu. Doporučuji zkusit špejlí uprostřed.
Makronutrienty
26%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 197 kJ | 914 kJ |
Kalorická hodnota | 286 kcal | 219 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,8 g
3,87 g |
9,02 g
2,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,18 SVJ | 0,902 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,5 g
7,6 g |
18,7 g
5,81 g |
Bílkoviny | 8,32 g | 6,35 g |
Sůl | 0,417 g | 0,319 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů