Makový koláč se švestkami - LC

Laduš

Výborný nízkosacharidový koláč pro milovníky máku. Chutný dezert nebo i snídaně. :)

Makový koláč se švestkami - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
mák mletý 150 g
mandlová mouka 50 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
sůl 1 špetka
kokosový olej 40 g
erythritol, sukrin 40 g
zakysaná smetana 180 g
citrónová kůra 1 lžíce
vanilkový extrakt 1 lžička
švestky 7 kusů
mandle lupínky 4 lžičky

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si rozpůlila švestky a odstranila pecky, dala rozehřát kokosový olej, nastrouhala kůru z jednoho citrónu a připravila všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Můžete ale použít i malý plech a udělat pak řezy. Zapnula jsem si troubu.

  2. Oddělila jsem žloutky od bílků. Z bílků a soli jsem vyšlehala tuhý sníh. Žloutky s erythritolem jsem ušlehala. Potom jsem postupně zašlehala vychladlý kokosový olej a zakysanou smetanu. Přimíchala jsem vanilku a citrónovou kůru a pak postupně smíchané suché ingredience. Nakonec jsem opatrně přimíchala sníh z bílků.

  3. Těsto jsem přendala do formy a pokladla rozpůlenými švestkami řezem nahoru. Posypala jsem plátky mandlí. Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Ale záleží, jakou máte troubu a taky, jestli pečete ve formě na dort nebo na plechu. Doporučuji zkusit špejlí uprostřed.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů