Makový koláč se švestkami - LC
Výborný nízkosacharidový koláč pro milovníky máku. Chutný dezert nebo i snídaně. :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Recepty po babičce
- Snídaně
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
mák mletý | 150 g |
mandlová mouka | 50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
sůl | 1 špetka |
kokosový olej | 40 g |
erythritol, sukrin | 40 g |
zakysaná smetana | 180 g |
citrónová kůra | 1 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
švestky | 7 kusů |
mandle lupínky | 4 lžičky |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si rozpůlila švestky a odstranila pecky, dala rozehřát kokosový olej, nastrouhala kůru z jednoho citrónu a připravila všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Můžete ale použít i malý plech a udělat pak řezy. Zapnula jsem si troubu.
-
Oddělila jsem žloutky od bílků. Z bílků a soli jsem vyšlehala tuhý sníh. Žloutky s erythritolem jsem ušlehala. Potom jsem postupně zašlehala vychladlý kokosový olej a zakysanou smetanu. Přimíchala jsem vanilku a citrónovou kůru a pak postupně smíchané suché ingredience. Nakonec jsem opatrně přimíchala sníh z bílků.
-
Těsto jsem přendala do formy a pokladla rozpůlenými švestkami řezem nahoru. Posypala jsem plátky mandlí. Vložila jsem do předehřáté trouby a pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Ale záleží, jakou máte troubu a taky, jestli pečete ve formě na dort nebo na plechu. Doporučuji zkusit špejlí uprostřed.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů