Makový koláč - LC

Oli

Mák je nejlepším zdrojem vápníku, navíc ho miluju:). A koláč v nízkosacharidové (lowcarb) verzi je zdravý - občas! Inspirace u Ivušky Holečkové, děkuji:)

Makový koláč - LC

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
mandlová mouka 80 g
mouka kokosová 30 g
máslo čerstvé 50 g
žloutky 1 kus
xylitol 1 lžíce
sůl 1 špetka
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
mák mletý 100 g
mléko plnotučné 200 ml
xylitol 1 lžička
skořice mletá 1 lžička
rum (originál tuzemský) 1 lžička
rybíz černý 20 g
vaječný bílek 1 kus
mandle blanšírované 10 kusů

Postup přípravy

  1. Nejprve si povaříme mák v mléce, ochutíme a necháme schladnout. Vmícháme sníh z bílku.

  2. Vymícháme si těsto, natlačíme do vymazané formy 20 cm. Rozetřeme makovou náplň, dáme péct na 200°C/10 minut. Ozdobíme mandlemi a vrátíme do trouby, pečeme asi 5 minut a vypneme.

  3. Krájíme až rozleželý, servírujeme nejlépe se zakysanou smetanou:)

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů