Makový koláč - LC
Mák je nejlepším zdrojem vápníku, navíc ho miluju:). A koláč v nízkosacharidové (lowcarb) verzi je zdravý - občas! Inspirace u Ivušky Holečkové, děkuji:)
- 30m
- 8 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Posvícení
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 80 g |
mouka kokosová | 30 g |
máslo čerstvé | 50 g |
žloutky | 1 kus |
xylitol | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
mák mletý | 100 g |
mléko plnotučné | 200 ml |
xylitol | 1 lžička |
skořice mletá | 1 lžička |
rum (originál tuzemský) | 1 lžička |
rybíz černý | 20 g |
vaječný bílek | 1 kus |
mandle blanšírované | 10 kusů |
Postup přípravy
-
Nejprve si povaříme mák v mléce, ochutíme a necháme schladnout. Vmícháme sníh z bílku.
-
Vymícháme si těsto, natlačíme do vymazané formy 20 cm. Rozetřeme makovou náplň, dáme péct na 200°C/10 minut. Ozdobíme mandlemi a vrátíme do trouby, pečeme asi 5 minut a vypneme.
-
Krájíme až rozleželý, servírujeme nejlépe se zakysanou smetanou:)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů