Makový dort
Na své si přijdou nejen milovníci low carb stravování, ale i ti, kteří se snaží vařit zdravě - pouze ze základních surovin. Tento nízkosacharidový makový dort bez cukru je úplně skvělý. Vyzkoušejte :)
- 40m
- 12 porcí
- jednoduché
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Slavnostní tabule
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 4 kusy |
mák mletý | 110 g |
ořechy vlašské | 50 g |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 15 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 125 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 10 g |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme 2PL studené vody a špetku soli - ušleháme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky se sladidlem do pěny, přidáme skořici, vanilku, rum. K ušlehaným žloutkům postupně přidáme mák, ořechy a opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Těsto na korpus dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180st cca 20min. Forma o průměru 24cm.
-
Vyšleháme šlehačku společně s mascarpone. Vychladlý korpus naplníme a dáme odpočinout na hodinu do chladničky. Nahoru zdobíme nasekanou čokoládou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů