Makový dort

Jídelní plán

Na své si přijdou nejen milovníci low carb stravování, ale i ti, kteří se snaží vařit zdravě - pouze ze základních surovin. Tento nízkosacharidový makový dort bez cukru je úplně skvělý. Vyzkoušejte :)

Makový dort

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vejce slepičí střední, m 4 kusy
mák mletý 110 g
ořechy vlašské 50 g
skořice mletá 0,5 lžičky
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 15 g
vanilkový extrakt 1 lžička
sůl 1 špetka
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 125 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 10 g

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme 2PL studené vody a špetku soli - ušleháme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky se sladidlem do pěny, přidáme skořici, vanilku, rum. K ušlehaným žloutkům postupně přidáme mák, ořechy a opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Těsto na korpus dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180st cca 20min. Forma o průměru 24cm.

  2. Vyšleháme šlehačku společně s mascarpone. Vychladlý korpus naplníme a dáme odpočinout na hodinu do chladničky. Nahoru zdobíme nasekanou čokoládou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů