Makový dort s pečenými švestkami a citronovým krémem
Podzimně laděný k narozeninám...
- 2h
- 10 porcí
- náročné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo | 250 g |
cukr vanilkový | 20 g |
cukr třtinový | 140 g |
citrón | 1 kus |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
vajíčka | 6 kusů |
mák mletý | 200 g |
ořechy lískové mleté | 100 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 100 g |
sůl | 1 špetka |
švestky | 250 g |
med včelí | 1 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření | 0,5 lžičky |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 200 g |
tvaroh měkký polotučný | 150 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 150 g |
med včelí | 50 g |
ztužovač šlehačky | 1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
ořechy vlašské | 1 lžíce |
med včelí | 1 lžička |
cukr moučka | 130 g |
voda vařící | 4 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 3 lžíce |
Postup přípravy
-
Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými ořechy. Pomletý mák smícháme s ořechy a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Máslo utřeme s citronovou kůrou, šťávou, vanilkovým cukrem a polovinou třtinového cukru do pěny. Postupně do pěny zašleháme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme zbývající třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny.
-
Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C s ventilátorem na spodní příčce. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle. Po upečení necháme vychladnout ve formě, poté opatrně obřežeme okraje a formu odstraníme.
-
Švestky omyjeme, odstraníme pecky a řezem nahoru vyskládáme na pečicí papír. Posypeme špetkou perníkového koření a pocákáme lžící medu. Dáme do trouby na 175 °C cca na 25 minut. Poté necháme vychládnout.
-
Vyšleháme smetanu se ztužovačem. V druhé misce krátce prošleháme mascarpone, tvaroh, med, kůru a šťávu z citronu. Poté už ručně promícháme se šlehačkou.
-
Na pánvi nasucho opražíme kousky ořechů (doporučuji cca 5 nechat v celých půlkách na závěrečnou ozdobu), sejmeme z plotny a pokapeme lžičkou medu. Promícháme, aby se ořechy obalily a med zkaramelizoval. Korpus rozkrojíme na 3 díly, na první nastříkáme polovinu krému, poklademe pečenými švestkami a posypeme kousky ořechů. Přiklopíme druhým dílem, naneseme zbytek krému a položíme poslední část korpusu.
-
V míse smícháme prosátý cukr, vodu (dávejte po troškách) a citronovou šťávu. Měla by vzniknout poleva - ne moc tekutá, ne moc hustá. Jí potřeme povrch dortu a následně dozdobíme dle fantazie. Dobrou chuť.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů