Podzimně laděný k narozeninám...
- 2h
- 10 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
20 g |
20 g |
140 g |
140 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
6 kusů |
6 kusů |
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
vypeckované 250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 200 g |
200 g |
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Poleva | |
130 g |
130 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Dno dortové formy o �
20 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými ořechy.
Pomletý mák smícháme s ořechy a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Máslo utřeme s citronovou kůrou, šťávou, vanilkovým cukrem a polovinou třtinového cukru do pěny. Postupně do pěny zašleháme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme zbývající třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny.
-
Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C s ventilátorem na spodní příčce. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle. Po upečení necháme vychladnout ve formě, poté opatrně obřežeme okraje a formu odstraníme.
-
Švestky omyjeme, odstraníme pecky a řezem nahoru vyskládáme na pečicí papír. Posypeme špetkou perníkového koření a pocákáme lžící medu. Dáme do trouby na 175 °C cca na 25 minut. Poté necháme vychládnout.
-
Vyšleháme smetanu se ztužovačem. V druhé misce krátce prošleháme mascarpone, tvaroh, med, kůru a šťávu z citronu. Poté už ručně promícháme se šlehačkou.
-
Na pánvi nasucho opražíme kousky ořechů (doporučuji cca 5 nechat v celých půlkách na závěrečnou ozdobu), sejmeme z plotny a pokapeme lžičkou medu. Promícháme, aby se ořechy obalily a med zkaramelizoval.
Korpus rozkrojíme na 3 díly, na první nastříkáme polovinu krému, poklademe pečenými švestkami a posypeme kousky ořechů. Přiklopíme druhým dílem, naneseme zbytek krému a položíme poslední část korpusu.
-
V míse smícháme prosátý cukr, vodu (dávejte po troškách) a citronovou šťávu. Měla by vzniknout poleva - ne moc tekutá, ne moc hustá. Jí potřeme povrch dortu a následně dozdobíme dle fantazie. Dobrou chuť.
Makronutrienty
43%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 398 kJ | 3 023 kJ |
Kalorická hodnota | 334 kcal | 723 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,6 g
16 g |
51,1 g
34,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,36 SVJ | 5,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25 g
11,7 g |
54 g
25,4 g |
Bílkoviny | 5,94 g | 12,9 g |
Sůl | 0,121 g | 0,262 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů