- 1h:30m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
225 ml |
225 ml |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
1 kus |
1 kus |
Na posypání | |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Do kuchyňského robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru a necháme chvilku zaktivovat. Rozpustíme máslo. K mléku přidáme cukr, rozpuštěné máslo, sůl, mouku, vejce a zaděláme nelepivé těsto. Poprášíme trošku hladké mouky a necháme pod utěrkou na teplém místě nakynout. Pracujeme-li ručně, snažíme se také o nelepivé těsto a odpočinek pod utěrkou.
-
Po cca hodině rozdělíme těsto na dva kusy a z každého vyválíme na pomoučeném stole pomocí válečku tenkou placku. Rádýlkem jí rozkrájíme na 8 kousků. Každý kousek stočíme od širší strany ke špičce a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech dáme 8 kousků. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hojně mákem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 18 minut.
Makronutrienty
76%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 249 kJ | 614 kJ |
Kalorická hodnota | 298 kcal | 147 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
50,5 g
11,2 g |
24,8 g
5,52 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,05 SVJ | 2,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,15 g
3,28 g |
3,52 g
1,61 g |
Bílkoviny | 8,93 g | 4,39 g |
Sůl | 0,064 g | 0,031 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů