MAKOVEC - voňavý s čokoládovým krémem
Celkem rychlý, přitom voňavý a vláčný moučník. Mák je skvělým zdrojem vápníku, jistě stojí zato občas si ho dopřát i v této sladké formě :).
- 40m
- 28 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 28 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 2 hrnky |
mák mletý | 1,5 hrnků |
cukr třtinový | 1 hrnek |
olej řepkový | 0,5 hrnku |
kefírové mléko | 1,5 hrnků |
vajíčka | 3 kusy |
jablka | 2 kusy |
sůl | 1 špetka |
skořice mletá | 1 lžička |
pomeranč | 1 kus |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
čokoláda hořká na vaření | 130 g |
zakysaná smetana | 300 g |
marmeláda malinová, džem | 150 g |
Postup přípravy
-
Jablka si oloupeme a nastrouháme, pomeranč omyjeme a kůru z něj také nastrouháme. Vše na těsto smícháme, přidáme jablka a kůru. Těsto vylijeme na vysypaný velký plech a pečeme asi 30 min/200°C.
-
Ještě na teplé natřeme pikantní marmeládu.
-
Než nám makovec vychladne, rozehřejeme máslo, v něm čokoládu. Přimícháme zakysanou smetanu (čím tučnější, tím lépe) a vzniklý čokoládový krém natřeme na makovec. Ozdobně uhladíme a necháme ztuhnout.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů