Jako děcko jsem zbožňovala takovou tu makovou buchtu v alobalu - myslím, že se jmenovala babeta. Byla krásně vláčná a na vrchu měla citronovou polevu. Pak ji začali šidit a z vláčné buchty se stala buchta "dusička", která se nedala sníst jinak než s čajem či jinou tekutinou. Pokud jste ji také měli rádi, zkuste tento recept a určitě si na ni vzpomenete.
- 1h
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
0,75 hrnku |
0,75 hrnku |
hladká mouka pšeničná celozrnná 0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
0,25 hrnku |
0,25 hrnku |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrnek |
1 hrnek |
Postup přípravy
-
Smícháme všechny suché ingredience a pomalu přiléváme mléko, tak aby nám vzniklo hustší tekuté těsto. Vylijeme do formy a pečeme asi 30 minut na 200°C, dokud se nepřestane lepit na špejli.
-
Makovec je dobrý i sám o sobě, ale kdo ho chce mít komplet i s polevou, stačí smíchat moučkový cukr s citronovou šťávou, namazat na koláč a nechat ztuhnout.
Makronutrienty
77%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 629 kJ | 392 kJ |
Kalorická hodnota | 389 kcal | 93,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
67,1 g
28,8 g |
16,1 g
6,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,71 SVJ | 1,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,7 g
1,19 g |
2,57 g
0,286 g |
Bílkoviny | 9,3 g | 2,24 g |
Sůl | 1,04 g | 0,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů