Makové kuličky I.
Makové kuličky nejsou jen dobré, ale i velmi zdravé. Proč? Mák je na prvním místě v obsahu vápníku. Obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko.
- 20m
- 20 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 20 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mák mletý | 250 g |
švestky sušené | 150 g |
sirup agávový | 50 g |
konopná semínka loupaná | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Do mixeru dáme pomletý mák a sušené švestky. Pokud jsou švestky přesušené, doporučuji je na půl hodinky namočit a před mixováním vymačkat nadbytečnou vodu. Mák se švestkami rozmixujeme. Vytvoří se sušší hmota, kterou spojíme tak, že do směsi přilejeme agávový sirup (lze použít i sirup javorový nebo med). Ještě jednou promixujeme, aby se hmota stala kompaktní, nerozpadala se a daly se zní tak vytvarovat kuličky. Nyní si namočíme ruce a postupně kuličky tvarujeme a obalujeme v konopném semínku.
-
Díky vysokému obsahu vápníku se mák doporučuje těhotných ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již 100 gramů mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů