Makové kuličky nejsou jen dobré, ale i velmi zdravé. Proč? Mák je na prvním místě v obsahu vápníku. Obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko.
- 20m
- 20 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
250 g |
250 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
Na obalení | |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Do mixeru dáme pomletý mák a sušené švestky. Pokud jsou švestky přesušené, doporučuji je na půl hodinky namočit a před mixováním vymačkat nadbytečnou vodu. Mák se švestkami rozmixujeme. Vytvoří se sušší hmota, kterou spojíme tak, že do směsi přilejeme agávový sirup (lze použít i sirup javorový nebo med). Ještě jednou promixujeme, aby se hmota stala kompaktní, nerozpadala se a daly se zní tak vytvarovat kuličky. Nyní si namočíme ruce a postupně kuličky tvarujeme a obalujeme v konopném semínku.
-
Díky vysokému obsahu vápníku se mák doporučuje těhotných ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již 100 gramů mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.
Makronutrienty
57%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 777 kJ | 418 kJ |
Kalorická hodnota | 425 kcal | 99,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,4 g
12,4 g |
11,1 g
2,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,74 SVJ | 1,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,5 g
2,63 g |
5,75 g
0,618 g |
Bílkoviny | 11,8 g | 2,76 g |
Sůl | 0,037 g | 0,009 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů