- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
17 g |
17 g |
1 kus |
1 kus |
125 ml |
125 ml |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Maková náplň | |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
Drobenka | |
40 g |
40 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
Ozdoba | |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Těsto - máslo rozpustíme, mléko trochu zahřejeme, v pekárně zaděláme těsto a necháme vykynout, rozdělíme na 10 dílů, utvoříme bochánky a necháme pod igelitem 10 minut odpočinout.
-
Pak každý bochánek zvlášť roztlačíme dlaní na pracovní desce, naplníme lžící makové náplně a "zavážeme" jako buchtu.
-
Bochánky uložíme spojem dolů na plech s pečícím papírem a dlaní opatrně roztlačíme do tvaru koláče a necháme pod igelitem nakynout asi 45 minut.
-
Pak střed každého koláče promáčkneme (používám omyté a osušené vejce), naplníme povidly, okraje pomažeme vejcem, každý koláč 8x nastřihneme po okraji nůžkami (cca 2-3cm do středu) a posypeme drobenkou.
-
Maková náplň - jablko nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami.
-
Koláče pečeme cca 20minut při teplotě 170 stupňů.
Makronutrienty
66%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 251 kJ | 1 343 kJ |
Kalorická hodnota | 299 kcal | 321 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
38,9 g
10,9 g |
41,7 g
11,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,89 SVJ | 4,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14 g
4,74 g |
15 g
5,09 g |
Bílkoviny | 5,85 g | 6,28 g |
Sůl | 0,232 g | 0,249 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů