Dlouho koukám na makové cukroví, ale nějak mě nelákalo. Ten modrý mák mě v něm prostě nepřitahoval, ačkoliv ho miluji.
Stejně dlouho jsem toužila zkusit mák bílý, ale nedařilo se mi ho sehnat. Když se mi ho podařilo koupit, tak jsem se rozhodla z něj vytvořit právě cukroví. Protože na rozdíl od modrého nemá tak výraznou chuť, a připomíná ořechy. A to prostě k cukroví patří. A ještě mohu na lidech zkoušet, jestli poznají z čeho je. Je strašně dobré. Nechtěla jsem jeho jemnou chuť přebít krémem nebo polevou. Tak jsem ozdobila jen LC bílou čokoládou. Ale nakonec jsem mnohem více kousků snědla pouze zasypaných moučkovým xylitolem s vanilkou.
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
mletý 50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
30 g |
30 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
30 g |
30 g |
40 g |
40 g |
moučkový xylitol s vanilkou na posyp 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny propracujeme. Necháme dvě hodiny vychladit.
-
Rozválíme mezi dvěma papíry na pečení na tloušťku 5mm. Vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C 12-15minut. Necháme vychladnout aniž by jsme s ním hýbali.
-
Nakonec hustě posypeme moučkovým sladidlem s vanilkou.
Moji kuchařku vánočního cukroví koupíte zde https://www.sladcenesladce.cz/
Makronutrienty
32%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 429 kJ | 324 kJ |
Kalorická hodnota | 581 kcal | 77,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,3 g
2,15 g |
3,91 g
0,287 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,93 SVJ | 0,391 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
51,4 g
14 g |
6,86 g
1,86 g |
Bílkoviny | 11,1 g | 1,48 g |
Sůl | 0,063 g | 0,008 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů