MAKOVÁ ROLÁDA S "TŘESENÝM" MANDARINKOVÝM KRÉMEM
Dlouhá léta jsem se bála byť jen pomyslet na to, že bych upekla roládu a jen tiše jsem obdivovala každého, kdo ji umotal. Dneska můžu kohokoliv, kdo o sobě a svých schopnostech pochybuje, uklidnit a povzbudit. Roláda je jeden z nejjednodušších způsobů, jak potěšit své blízké a uspokojit hosty. Tato je navíc rychlá, vcelku nenáročná na suroviny a velice efektní...
- 30m
- 14 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 14 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
cukr krystal | 100 g |
voda horká | 3 lžíce |
hladká mouka pšeničná | 80 g |
mák mletý | 50 g |
kypřící prášek do pečiva | 0,5 kusu |
sůl | 1 špetka |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
mandarinkový kompot | 312 g |
puding bez vaření, vanilka | 1 kus |
čokoláda hořká na vaření | 30 g |
máslo | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
V míse ušleháme celá vejce s cukrem do husté bílé pěny, po lžících zašleháme teplou vodu a poté už jen vařečkou vmícháme směs mouky, máku, soli a kypřícího prášku. Nalijeme na velký mělký plech vystlaný pečícím papírem a pečeme 15 minut na 170 stupňů.
-
Ještě teplý plát pocukrujeme, překryjeme utěrkou a i s papírem volně srolujeme. Necháme vychladnout, poté rozmotáme, potřeme krémem a za současného odtraňování papíru opět srolujeme a navrch posypeme moučkovým cukrem.
-
Všechny suroviny (a tím myslím kompot s ovocem i se šťávou, nic necedíme!) dáme do uzavíratelné nádoby a 30 vteřin "třeseme" nádobou do stran. V okamžiku, kdy neslyšíme žádné šplouchání, je krém hotový. Já ještě nakonec pocákala hotovou roládu čokoládou.
-
Roládu můžeme bez problému ihned krájet a servírovat. :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů