Americká klasika, jenže trochu vylepšená - z poctivých surovin, s více bílkovinami a sice z těstovin, ale bez další přidané mouky.
- 45m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
krátké makaróny nebo kolínka 250 g |
250 g |
125 ml |
125 ml |
bez stabilizátoru (karagenanu) 125 ml |
125 ml |
světlý nebo red barvený karoteny (ne annattem) 250 g |
250 g |
bloček/strouhaná (tedy ne ta v nálevu) 125 g |
125 g |
bez stabilizátoru, já používám bio Matyldu 175 g |
175 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1/2 lžičky 1 g |
1 g |
bez konzervantů a cukru 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nastroujte cheddar a mozzarellu nahrubo a promíchejte je. Pokud kupujete už nastrouhané, dejte větší pozor na složení, aby neobsahovaly přidaný škrob.
-
V hrnci smíchejte mléko, smetanu, krémový sýr, sůl, hořčici a všechno koření. Za stálého míchání zahřívejte, až se krémový sýr rozpustí a omáčka začne vařit. Poté přidejte 3/4 nastrouhaných sýrů a nechte je také rozpustit.
-
Mezitím v osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Poté je rychle a ledabyle sceďte, měly by zůstat trochu mokré. Pak je přidejte do hrnce se sýrovou omáčkou a důkladně promíchejte.
-
Menší pekáček vymažte máslem a přesuňte do něj makaróny s omáčkou. Navrch rozprostřete zbytek nastrouhaných sýrů a pečte při 175 °C do zlatohněda, zhruba 30 minut. Mac and cheese podávejte horké.
Makronutrienty
37%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 365 kJ | 3 365 kJ |
Kalorická hodnota | 326 kcal | 804 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,1 g
1,21 g |
52 g
2,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,11 SVJ | 5,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,3 g
10,6 g |
50,1 g
26,2 g |
Bílkoviny | 15,4 g | 37,9 g |
Sůl | 1,38 g | 3,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů