Low carb vánoční perníčky
Bez perníčků by to prostě nebyly Vánoce. A tak jsem hledala nízkosacharidovou - low carb variantu, bez mouky a přidaného cukru. Nakonec se to povedlo... vyzkoušejte sami. S těstem se docela dobře pracovalo, rozválet a vykrájet jednotlivé perníčky zvládly i děti. Recept na perníčky je z odtučněné slunečnicové mouky z DM. Možná že z mandlové nebo kešu by byly lepší, ale takhle je to docela levná varianta a poměr cena/ výkon je vážně dobrý. Nakonec... vyzkoušejte sami.
- 40m
- 25 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 25 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
slunečnicová mouka odtučněná | 100 g |
xylitol, cukr březový | 3 lžíce |
kypřící prášek do perníku | 2 lžičky |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
guma xantanová | 0,5 lžičky |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
kokosový olej | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
mandle blanšírované | 25 kusů |
slunečnicová mouka odtučněná | 10 g |
Postup přípravy
-
Pracovala jsem se sekacím nástavcem na tyčový mixér - těsto bylo hotové za pět minut. Nejdříve jsem si rozmixovala do hladkého prášku xylitol. Poté jsem přidala veškeré sypké suroviny a důkladně promíchala. Pak přišlo na řadu vejce a kokosový tuk. Opět jsem promixovala, vyndala na silikonový vál. Těsto jsem prohnětla, zabalila do folie a nechala v lednici odpočinout do druhého dne. Těsto na perníky jsem druhý den podsypala trochou slunečnicové mouky a rozválela na cca 5 mm silný plát. Z něj jsme vykrájeli cca 25 kusů perníčků. Pekla jsem na 180°C, každý plech asi 10minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů