Bez perníčků by to prostě nebyly Vánoce. A tak jsem hledala nízkosacharidovou - low carb variantu, bez mouky a přidaného cukru. Nakonec se to povedlo... vyzkoušejte sami. S těstem se docela dobře pracovalo, rozválet a vykrájet jednotlivé perníčky zvládly i děti. Recept na perníčky je z odtučněné slunečnicové mouky z DM. Možná že z mandlové nebo kešu by byly lepší, ale takhle je to docela levná varianta a poměr cena/ výkon je vážně dobrý. Nakonec... vyzkoušejte sami.
- 40m
- 25 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Na podsypání a zdobení | |
---|---|
25 kusů |
25 kusů |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Pracovala jsem se sekacím nástavcem na tyčový mixér - těsto bylo hotové za pět minut.
Nejdříve jsem si rozmixovala do hladkého prášku xylitol. Poté jsem přidala veškeré sypké suroviny a důkladně promíchala.
Pak přišlo na řadu vejce a kokosový tuk. Opět jsem promixovala, vyndala na silikonový vál. Těsto jsem prohnětla, zabalila do folie a nechala v lednici odpočinout do druhého dne.
Těsto na perníky jsem druhý den podsypala trochou slunečnicové mouky a rozválela na cca 5 mm silný plát. Z něj jsme vykrájeli cca 25 kusů perníčků.
Pekla jsem na 180°C, každý plech asi 10minut.
Makronutrienty
50%
34%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 263 kJ | 85 kJ |
Kalorická hodnota | 302 kcal | 20,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37,2 g
0,729 g |
2,5 g
0,049 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,72 SVJ | 0,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,8 g
5,04 g |
0,795 g
0,339 g |
Bílkoviny | 25,2 g | 1,69 g |
Sůl | 1,08 g | 0,073 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů