Vyzkoušejte tento svěží nízkosacharidový ovocný koláč se sněhovou peřinou. Místo rybízu lze využít jakékoli výraznější ovoce - višně, maliny, určitě by byl skvělý i s rebarborou. Koláč je z kvalitních základních surovin.
- 50m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader 65 g |
65 g |
40 g |
40 g |
např. palouček 80 g |
80 g |
do těsta pouze žloutky, bílky na "peřinu" 2 kusy |
2 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Tvarohová náplň | |
nejlépe tučný 250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
50 ml |
50 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Bílková směs - peřina | |
1 lžíce |
1 lžíce |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Použila jsem formu o průměru 20 cm. Před pečením formu vymažte máslem a vysypte kokosem nebo trochou mandlové mouky. Formu místo vymazání můžete vyložit jen pečícím papírem.
-
Těsto - všechny suroviny na těsto - mimo vaječného bílku - jsem dala do sekáčku od tyčového mixeru a promixovala. Vlhkou rukou jsem těsto natlačila do formy tak, aby kolem vznikl okraj vysoký 1-2cm. Pečeme při 180C cca 15minut. Poté na předpečený koláč rozetřeme tvarohovou náplň.
-
Tvarohová náplň - suroviny na náplň umixujeme v sekáčku. Koláč potřený náplní dáme péct na dalších 20minut. Poté na koláč navrstvíme bílkovou směs.
-
Bílková směs - z bílků, které zbyly z těsta ušleháme tuhý sníh, následně zašleháme Xylitol pěkně do tuha. Nakonec lehce vmícháme rybíz, citronovou šťávu, a skořici. Bílkovou směs navrstvíme na koláč a opět pečeme cca 15minut hezky do růžova. Dobu pečení přizpůsobte vaší troubě. Záleží i na tom, jak vysoko v troubě je koláč umístěný.
Makronutrienty
34%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 707 kJ | 860 kJ |
Kalorická hodnota | 169 kcal | 206 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,5 g
2,38 g |
12,8 g
2,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,05 SVJ | 1,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
3,28 g |
12,3 g
3,99 g |
Bílkoviny | 9,97 g | 12,1 g |
Sůl | 0,211 g | 0,256 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů