Kdo by nemiloval bramboráky? Babička je vždycky dělala na kamnech, ještě ve staré kuchyni. Vůně česneku, majoránky a sádla nás vždycky přilákala do kuchyně a mastný jsme byli až za ušima. Proto jsem se rozhodl zkusit low carb variantu. Jde to vůbec a chutná to jako bramborák? Můžu říct, že ano. Pochutnal jsem si a budu určitě připravovat často. Nejen pro to, že jsou vynikající, ale jsou i rychle připravené a studené se dají vzít do krabičky jako jídlo s sebou.
- 25m
- 15 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Celer oloupejte a nastrouhejte na struhadle na jemné nudličky. K celeru rozklepněte vejce, přidejte prolisované stroužky česneku (množství dle vaší chuti), slaninu nakrájenou na kostičky, lžičku majoránky, trochu soli (s tou to nepřehánějte, slanina už bývá slaná) a pepř. Vše pořádně promíchejte.
-
Na pánvi či v lívanečníku si rozehřejte sádlo a smažte nebramboráky dozlatova.
Nebramboráky jsem zkoušel jak na pánvi tak v lívanečníku. Na pánvi se mi osvědčilo dát hodně sádla a nebramboráky si připravit v ruce – jako placičku. Otáčel jsem až byla spodní vrstva opravdu hotová.
-
Do lívanečníku jsem dal trochu sádla, počkal, až se rozehřeje a poté lžicí nandal vytvořené těsto. Když byl nebramborák zespodu hotový, opatrně jsem ho otočil a přidal ještě na okraj trochu sádla a dopekl.
Ať chutná! A pokud budete nebramboráky zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.cz.
Makronutrienty
20%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 816 kJ | 509 kJ |
Kalorická hodnota | 195 kcal | 122 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,62 g
1,07 g |
3,5 g
0,664 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,562 SVJ | 0,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,3 g
7,59 g |
10,8 g
4,73 g |
Bílkoviny | 5 g | 3,12 g |
Sůl | 0,521 g | 0,325 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů