Tak jednou měsíčně jezdíme na Moravu za Honzíkovou maminkou. Většinou se tu sejdeme všichni i se švagrovou, neteřemi. No je nás prostě hodně. A to mám potom radost, když můžu k nedělní kávičce přivézt nějaký dortík.
Původně jsem chtěla udělat bounty cake od Janiny z Cukrfree, ale nakonec by ho pro nás bylo asi málo. Tak jsem se inspirovala jejím korpusem a se zbytkem jsem trochu improvizovala. Nakonec mi vyšel tenhle skvělý jakoby cheesecake. Našlehaný kokosový krém ze šlehačky a mascarpone, čokoládová poleva a jahody. V dortíku není ani dram cukru navíc. A i tak je prostě skvělý, low carb (nízkosacharidový) bez cukru chutnal i dětem.
- 4h:15m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kokosová náplň | |
---|---|
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 2 kusy |
2 kusy |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 400 g |
400 g |
250 ml |
250 ml |
10 g |
10 g |
100 g |
100 g |
Korpus | |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
2 g |
2 g |
80 g |
80 g |
Čokoládová poleva, jahody na ozdobu | |
200 g |
200 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Těsto: Mandle a kokos v mixeru rozmixujte na jemnou moučku. Do mísy ke kokosu a mandlím přidejte rozpuštění máslo a vejce. Vše dobře propracujte na vláčné těsto. Pečte v rozvírací dortové formě s průměrem 24 cm. Dno vymažte máslem a vysypte mletými mandlemi. Těsto hodně upěchujte a pečte 25 minut na 160°C. Korpus nechte vychladnout.
-
Na krém ušlehejte dvě šlehačky se ztužovačem. Přidejte mascarpone a vyšlehejte do hladkého krému. Po troškách přidávejte kokosové mléko i kokosový krém. Vždy dobře zašlehejte. Krém trochu zřídne. Přidejte strouhaný kokos a promíchejte. Podle návodu na obalu připravte želatinu, spojte s krémem a nalijte na vychladlý korpus. Dejte vychladit na minimálně dvě hodiny do lednice.
-
Na polevu nakrájejte čokoládu na malé kousíčky a zalijte horkou smetanou. Míchejte dokud nebude poleva úplně hladká a lesklá. Nalijte na ztuhlý krém z mascarpone, ozdobte jahodami a kokosem. Nechte ještě hodinu ztuhnout v lednici.
Makronutrienty
27%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 346 kJ | 2 291 kJ |
Kalorická hodnota | 322 kcal | 548 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,2 g
6,69 g |
20,7 g
11,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,22 SVJ | 2,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,4 g
20 g |
50,1 g
34 g |
Bílkoviny | 4,18 g | 7,11 g |
Sůl | 0,083 g | 0,142 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů