Low carb cukroví vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky máme opravdu rádi. Tohle cukroví je naší vánoční klasikou. Tenhle recept je ale trochu jiný – i když na cukroví, je nízkosacharidový, vyhovuje i zásadám keto stravování. Nejsou to úplně ty klasické, moučné vanilkové rohlíčky, ale výborně je nahradí. Rohlíčky jsou bez mouky, takže jsou přirozeně bezlepkové a také bez přidaného cukru. Takže pokud jíte low carb stravu, můžete se letošní Vánoce opravdu těšit. Chybět totiž nebudou ani vanilkové rohlíčky.
- 30m
- 15 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 15 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo čerstvé | 35 g |
xylitol, cukr březový | 3 lžíce |
vanilka lusk mletá | 1 lžička |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
vaječný žloutek | 2 kusy |
mandlová mouka odtučněná | 50 g |
ořechy vlašské | 20 g |
mléko sušené | 20 g |
Postup přípravy
-
Ujistěte se, že kupujete opravdu odtučněnou mandlovou mouku - bude mít cca 12% tuku. U nás ji prodává třeba DMko nebo ji najdete pod názvem mandlový protein. Chová se jinak než namleté mandle a více saje. Ořechy namelte nebo umixujte do hladka. Do mísy nasypte mandlovou mouku, xylitol, sušené mléko, špetku soli, mleté ořechy i vanilku a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.
-
Do moučné směsi nasekejte 35 g másla. Třecím nástavcem v robotu a nebo vidličkou do směsi máslo zapracujte - pracujte rychle, aby se suroviny co nejméně zahřály. Když je mouka s máslem rozemnutá do jemné drobenky, přidejte žloutky i rum a opět zapracujte. Těsto rychle vyválejte do válečku a rozdělte na 15 stejných dílků. Z nich rychle vytvarujte rohlíčky.
-
Pečte cca 10 minut na 180°C. Rohlíčky jsou hotové, když jsou ze spodu růžové a lze je zvednout z plechu.
-
Pocukrujte jednou lžičkou rozmixovaného xylitolu. Poprašek nepřehánějte, xylitol má totiž ve větším množství lehký mentolový dozvuk.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů