Low carb cukroví vanilkové rohlíčky

Jídelní plán

Vanilkové rohlíčky máme opravdu rádi. Tohle cukroví je naší vánoční klasikou. Tenhle recept je ale trochu jiný – i když na cukroví, je nízkosacharidový, vyhovuje i zásadám keto stravování. Nejsou to úplně ty klasické, moučné vanilkové rohlíčky, ale výborně je nahradí. Rohlíčky jsou bez mouky, takže jsou přirozeně bezlepkové a také bez přidaného cukru. Takže pokud jíte low carb stravu, můžete se letošní Vánoce opravdu těšit. Chybět totiž nebudou ani vanilkové rohlíčky.

Low carb cukroví vanilkové rohlíčky

Suroviny pro 15 osob

Čeho Kolik
máslo čerstvé 35 g
xylitol, cukr březový 3 lžíce
vanilka lusk mletá 1 lžička
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
vaječný žloutek 2 kusy
mandlová mouka odtučněná 50 g
ořechy vlašské 20 g
mléko sušené 20 g

Postup přípravy

  1. Ujistěte se, že kupujete opravdu odtučněnou mandlovou mouku - bude mít cca 12% tuku. U nás ji prodává třeba DMko nebo ji najdete pod názvem mandlový protein. Chová se jinak než namleté mandle a více saje. Ořechy namelte nebo umixujte do hladka. Do mísy nasypte mandlovou mouku, xylitol, sušené mléko, špetku soli, mleté ořechy i vanilku a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.

  2. Do moučné směsi nasekejte 35 g másla. Třecím nástavcem v robotu a nebo vidličkou do směsi máslo zapracujte - pracujte rychle, aby se suroviny co nejméně zahřály.

Když je mouka s máslem rozemnutá do jemné drobenky, přidejte žloutky i rum a opět zapracujte.

Těsto rychle vyválejte do válečku a rozdělte na 15 stejných dílků. Z nich rychle vytvarujte rohlíčky.

    Do moučné směsi nasekejte 35 g másla. Třecím nástavcem v robotu a nebo vidličkou do směsi máslo zapracujte - pracujte rychle, aby se suroviny co nejméně zahřály. Když je mouka s máslem rozemnutá do jemné drobenky, přidejte žloutky i rum a opět zapracujte. Těsto rychle vyválejte do válečku a rozdělte na 15 stejných dílků. Z nich rychle vytvarujte rohlíčky.

  3. Pečte cca 10 minut na 180°C. Rohlíčky jsou hotové, když jsou ze spodu růžové a lze je zvednout z plechu.

  4. Pocukrujte jednou lžičkou rozmixovaného xylitolu. Poprašek nepřehánějte, xylitol má totiž ve větším množství lehký mentolový dozvuk.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů