Krásný low carb dortíček:) Potešíte jím nejen příznivce nízkosacharidového stravování, ale také zastánce přísnější keto verze. Dort pro vás upekla zkušená cukrářka:)
- 4h:15m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
130 g |
130 g |
30 g |
30 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
3 lžičky |
3 lžičky |
80 g |
80 g |
100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
na vymazání formy 1 lžička |
1 lžička |
na vysypání formy 1 lžíce |
1 lžíce |
Krém | |
200 ml |
200 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 180 g |
180 g |
sladidlo na bázi stévie, steviol glykosidů dle chuti, dort není třeba sladit 1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Suché suroviny na korpus smícháme. Máslo, jogurt a případně stévii vyšleháme. Bílky se špetkou soli vyšleháme do husté pěny, zašleháme se žloutky a vše smícháme dohromady.
-
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 40 min. při teplotě 175 stupňů.
-
Krém - vyšleháme šlehačku, přidáme mascarpone a případně stévii, promícháme. Dort promažeme a ozdobíme dle vlastní fantazie. Dort není třeba sladit. Stévii přidejte pouze v případě, že máte neodolatelnou chuť na sladké.
Makronutrienty
14%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 529 kJ | 1 029 kJ |
Kalorická hodnota | 365 kcal | 246 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,8 g
2,43 g |
4,58 g
1,64 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,68 SVJ | 0,458 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
35 g
18,4 g |
23,6 g
12,4 g |
Bílkoviny | 8,16 g | 5,49 g |
Sůl | 0,533 g | 0,359 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů