Loni se u nás knedlíky vařili jak na běžícím pásu. Meruňky, jahody, švestky. Tvarohové těsto, bramborové těsto. Byly snad všechny.
Ani letos jsem si knedlíky nemohla odpustit. A když Honza domů donesl 10 kilo borůvek, bylo jasno. Borůvkové knedlíky z tvarohu a kokosové mouky.
Na webu najdete určitě spoustu dalších low carb nebo bezlepkových receptů na ovocné knedlíky nebo na různé nočky s ovocnými omáčkami. Ale tyhle jsou tak nějak moje. Při vymýšlení receptu jsem doufala, jsem si popravdě nebyla úplně jistá, jestli to vůbec klapne. Těsto nešlo moc vypracovat, natož pak vyválet. Řeknu Vám, že práce s kokosovým těstem byla spíš zkouškou trpělivosti. Bylo potřeba postupovat hodně opatrně, knedlíky před vhozením do vody hodně umačkat a hlavně mít pořád mokré ruce.
Dřina ale nakonec stojí za to. Recept na tyhle knedlíky je pro mě malým vítězstvím. Když jsem totiž ochutnala první, tušila jsem, že mojí mamince nebudou chutnat. Nejsou totiž sladké a těsto je trochu sušší než běžný tvarohový knedlík. Po prvním soustu, ale mamka řekla, že jsou fakt luxusní. Takže bylo vyhráno.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto a borůvky na náplň | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
vláknina psyllium, jitrocelová 20 g |
20 g |
250 g |
250 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
Na ozdobu | |
1 hrnek |
1 hrnek |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 kus |
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Těsto: Všechny suroviny smíchejte, vypracujte hladké těsto, které se bude lehce drolit.
-
Větší hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu.
-
Začněte tvarovat knedlíky. Namočenýma rukama vytvarujte z těsta kuličku. V dlaních ji rozplácněte a udělejte z ní v dlani mističku. Doprostřed dějte několik borůvek. Naberete kousek těsta borůvku připlácněte. Nyní vytvarujte kulatý knedlík. Dejte pozor na praskliny. Knedlík by se vám totiž při vaření rozpadl.
-
Knedlíky opatrně házejte do vroucí vody. Vařte 3-4 minuty a vytáhněte.
-
Knedlíky servírujte se šlehaným tvarohem a borůvkovou omáčkou. Nakonec lehce poprašte kakaem.
-
Na borůvkovou omáčku dejte do rendlíku 1 hrnek borůvek, 2 lžíce datlového sirupu (můžete vynechat) a 4 lžíce vody. Povařte tak, aby borůvky pustily barvu a šťávu. Nechte pár minut zchladnout.
-
1 lžíci datlového sirupu přidejte k tvarohu (nejlépe červený) a mixujte, dokud nebude tvaroh hladký a našlehaný. Trvá to zhruba 2 minuty. Servírujte.
Makronutrienty
34%
38%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 666 kJ | 2 525 kJ |
Kalorická hodnota | 159 kcal | 603 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,4 g
4,41 g |
35,6 g
16,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,94 SVJ | 3,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,52 g
4,18 g |
28,5 g
15,9 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 39,3 g |
Sůl | 0,115 g | 0,437 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů