- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
2 lžíce |
2 lžíce |
250 g |
250 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
350 g |
350 g |
Postup přípravy
-
Porce lososa osolíme, pokapeme citronem a lehce opeříme. Necháme 10 minut odležet.
-
Na oleji orestujeme půlky žampionů, vyjmeme a udržujeme v teple.
-
Pokud žampiony všechen olej nasákly, trochu opět přidejte, ale aby losos neplaval, není to řízek :).
-
Na stejné pánvi orestujeme lososa, nejprve kůží dolů, z každé strany cca 3-4 min.
-
Přendáme na talíř a udržujeme v teple (ideální je trouba nastavená na 50°C).
Olej se zbytkem oleje v pánvi zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme smetanou (lze i mléko a plátek másla) a za stálého míchání provaříme do zhoustnutí.
-
Pánev sundáme z ohně, vmícháme nasekaný kopr, dle chuti osolíme a přidáme citronovou šťávu, vmícháme žampiony.
-
Na talíři dáme přílohu (podávala jsem s čerstvými tagliatelle), na ni položíme porci lososa a přelijeme omáčkou se žampiony. Ozdobíme limetkou/citronem a snítkou kopru.
Inspirace: labuznik.cz, upraveno
Makronutrienty
20%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 477 kJ | 2 415 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 577 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,18 g
1,26 g |
21,2 g
6,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,418 SVJ | 2,12 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,96 g
2,74 g |
35,2 g
13,9 g |
Bílkoviny | 9,34 g | 47,2 g |
Sůl | 6,74 g | 34,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů