LOSOS S POMERANČOVO-AVOKÁDOVÝM SALÁTEM

Kitchen Affair

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

LOSOS S POMERANČOVO-AVOKÁDOVÝM SALÁTEM

Ryba by se v našem jídelníčku měla objevit alespoň 2x týdně. Bohužel to ale velmi často není ani jednou a konzumace ryb se omezuje hlavně na Vánoce. Ryby obsahují jód a také vysoké procento omega 3 mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Tělo si je totiž nedokáže vytvořit a je třeba je přijímat ve stravě.

Já mám ryby ráda, hlavně v létě, kdy se dají hodit na pár minut na gril. A proto mě vždy překvapí, když zjistím, že některý z mých kamarádu ryby nejí vůbec.

Nový rok začínáme s lososem. Já ho mám nejraději úplně syrového, jako sashimi. Ke štěstí mi stačí sojová omáčka, wasabi a hůlky. Ale Honzu bych nejspíš moc neuctila. Navíc, pokud se rozhodnete jíst rybu úplně syrovou, je potřeba dbát na její kvalitu a hlavně stoprocentní čerstvost.

Lososa můžete připravit téměř s čímkoli. Fazolky, brambory, kaše, kuskus, salát. Nemůžete udělat chybu. My vsadili na zdravé avokádo s citrusy.

Postup přípravy

  1. Avokádo oloupu a nakrájím na kousky, stejně tak pomeranč. Přidám cibuli na drobno a natrhanou nebo nasekanou petržel (nejlépe hladkolistou). Zakápnu šťávou z limety, posypu mátou a lehce osolí. Důkladně promíchám a uložím do lednice, aby se všechny chutě v salátu spojily.

  2. Filet lososa omyji a rozpůlím. Stroužek česneku rozmačkám a smíchám s olivovým olejem a solí. Marinádou potřu oba filety, stačí zvrchu. Smažím na rozpálené pánvi asi 7 minut, ale záleží na tom, jestli máte rádi hodně propečené nebo trochu do syrova.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte