Vynikající pečený losos s pikantní omáčkou je nejen snadná a rychlá rodinná večeře, aparádu s ním ale uděláte i na slavnostním menu. Hotový je do 30 minut.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Losos: | |
---|---|
800 g |
800 g |
5 stroužků |
5 stroužků |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na omáčku: | |
80 g |
80 g |
50 g |
50 g |
4 snítky |
4 snítky |
Postup přípravy
-
Lososa z obou stran okořeníme podle chuti, zakápnee citronovou šťávou. Do pánvičky dáme olej a rybu na něj vložíme. Lososa pečeme zprudka z obou stran. Potom stáhneme na mírný plamen a rybu prohřejeme - nebude pak suchá.
-
Mezitím nasekáme na jemno petrželku. Jakmile je losos hotový, servírujeme ideálně na nahřáté talíře. Do pánve od ryby vhodíme kapary a lehce zarestujeme. Přidáme petrželku a máslo. Počkáme, než se máslo rozpustí a hotovou omáčkou přelijeme lososa.
Makronutrienty
10%
57%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 768 kJ | 1 889 kJ |
Kalorická hodnota | 184 kcal | 451 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,25 g
0,125 g |
8 g
0,307 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,325 SVJ | 0,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,4 g
4,78 g |
25,6 g
11,7 g |
Bílkoviny | 18,2 g | 44,8 g |
Sůl | 0,625 g | 1,54 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů