Losos s krémovým citronovým rizotem
Nezvyklá, ale velmi dobrá kombinace.
- 30m
- 1 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 1 osobu
Čeho | Kolik |
---|---|
losos filet | 150 g |
sůl | 2 špetky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
olivový olej | 1 ml |
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio | 50 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný | 40 g |
vývar zeleninový domácí | 300 ml |
citrónová kůra | 4 lžičky |
máslo čerstvé | 3 g |
kořenicí směs citronový pepř | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
pískavice celá, řecké seno | 2 g |
Postup přípravy
-
Lososa osolíme, opepříme, potřeme 3 kapkami olivového oleje a pečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova.
-
Do hrnce nasypeme rýži, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Podlijeme malým množstvím vývaru a za častého míchání vaříme. Během vaření podléváme postupně podle potřeby dalším vývarem. Vždy přiléváme jen trochu.
-
Když je rýže měkká, necháme v hrnci dostatečné množství vývaru (přibližně ½ hrnku). tak, aby nám po přimíchání sýra vznikla požadovaná krémová konzistence. Rýži sundáme ze sporáku a přidáme nastrouhaný parmezán a máslo. Dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme v teple asi 5 minut dojít.
-
Hotové rizoto nesmí být suché, ani příliš řídké. Zahustit můžeme přidáním sýra, naředit vývarem. Servírujeme na hluboký talíř a ozdobíme naklíčenou vojtěškou nebo pískavicí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů