Losos s krémovým citronovým rizotem

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Nezvyklá, ale velmi dobrá kombinace.

Losos s krémovým citronovým rizotem

Suroviny pro 1 osobu

Čeho Kolik
losos filet 150 g
sůl 2 špetky
pepř černý mletý 1 špetka
olivový olej 1 ml
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 50 g
sýr parmazánového typu, strouhaný 40 g
vývar zeleninový domácí 300 ml
citrónová kůra 4 lžičky
máslo čerstvé 3 g
kořenicí směs citronový pepř 1 lžička
sůl 1 špetka
pískavice celá, řecké seno 2 g

Postup přípravy

  1. Lososa osolíme, opepříme, potřeme 3 kapkami olivového oleje a pečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova.

  2. Do hrnce nasypeme rýži, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Podlijeme malým množstvím vývaru a za častého míchání vaříme. Během vaření podléváme postupně podle potřeby dalším vývarem. Vždy přiléváme jen trochu.

  3. Když je rýže měkká, necháme v hrnci dostatečné množství vývaru (přibližně ½ hrnku). tak, aby nám po přimíchání sýra vznikla požadovaná krémová konzistence. Rýži sundáme ze sporáku a přidáme nastrouhaný parmezán a máslo. Dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme v teple asi 5 minut dojít.

  4. Hotové rizoto nesmí být suché, ani příliš řídké. Zahustit můžeme přidáním sýra, naředit vývarem. Servírujeme na hluboký talíř a ozdobíme naklíčenou vojtěškou nebo pískavicí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů