- 35m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
350 g |
350 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
15 g |
15 g |
1 stroužek |
1 stroužek |
1 g |
1 g |
250 g |
250 g |
500 g |
500 g |
Postup přípravy
-
Lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronem, osolíme, opepříme a dáme na chvíli odležet do lednice.
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky, uvaříme doměkka.
-
Hrášek spolu s rozmačkamým česnekem dáme provařit do trochy vody, jen aby byl horký.
-
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a plátek másla, na rozpálený tuk dáme lososa kůží dolů, rychle orestujeme dozlata, opatrně otočíme a také orestujeme (max 2 min. z každé strany). Rybu přendáme na plech s pečicím papírem a dáme na 10 min. do trouby vyhřáté na 180-200 °C.
-
Brambory slijeme, rozšťoucháme spolu s plátkem másla na jemné pyré, podle chuti osolíme.
-
Hrášek slijeme, přidáme mátu a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle chuti osolíme, opepříme.
-
Na talíř lžícemi tvarujeme hromádky hráškovomátového a bramborového pyré, navrch položíme porci lososa. Zdobíme citronem.
Makronutrienty
36%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 588 kJ | 2 212 kJ |
Kalorická hodnota | 140 kcal | 529 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,8 g
1,05 g |
36,9 g
3,95 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,98 SVJ | 3,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,7 g
1,13 g |
21,5 g
4,24 g |
Bílkoviny | 11,4 g | 42,8 g |
Sůl | 0,074 g | 0,28 g |
Alergeny
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů