Losos s citrónem a česnekem
Věděli jste, že Americká kardiologická asociace doporučuje dopřávat si lososa, či jiné tučné ryby, dvakrát týdně jako prevenci proti srdečnímu infarktu? Losos navíc patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Lososa si snadno a rychle připravíte na mnoho chutných způsobů, třeba pečeného v troubě, odkud ho za pár minut vyndáte a můžete hned podávat.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
- Historické
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Paleo
- Pečení
- Primal
- Vaříme ze základu
- Whole30
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
losos filet | 400 g |
citrón | 1 kus |
česnek stroužky | 2 kusy |
petrželka, petrželová nať | 2 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
sůl | 2 špetky |
pepř bílý mletý | 2 špetky |
Postup přípravy
-
Troubu necháme předehřát na 200°C. Z prostředka citrónu odkrojíme 4 plátky, ze zbytku ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V misce poté smícháme s prolisovaným česnekem, petrželí, solí, pepřem a olejem.
-
Lososa dáme do zapékací mísy a potřeme připravenou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10-12 minut.
-
Jako příloha k lososovi se hodí například pečené batáty nebo cuketové špagety. Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů