LOSOS PEČENÝ NA MÁSLE A SMETANOVÉ BRAMBORY

Oli

Zase po čase čerstvá rybička. Ale vzhledem k okolnostem asi na dlouho poslední. Tak jsme si ji náležitě vychutnali...

LOSOS PEČENÝ NA MÁSLE A SMETANOVÉ BRAMBORY

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
brambory pozdní 1,5 kg
sůl 2 lžičky
rozmarýn sušený 10 g
česnek sušený / granulovaný 0,5 lžičky
sádlo 1 lžíce
smetana ke šlehání, šlehačka 1 kus
losos filet 800 g
citronová šťáva, čerstvá 4 lžičky
sůl 4 špetky
pepř černý mletý 4 špetky
máslo 1 lžíce
česnek stroužky 2 stroužky
rozmarýn 1 snítka

Postup přípravy

  1. Porce lososa ze strany s kůží několikrát svrchu nařízneme a rozložíme na prkénko kůží dolů, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinku odpočívat. Poté maso z obou stran osolíme a opepříme a smažíme na oleji s trochou másla, dvěma roztlačenými stroužky česneku a snítkou čerstvého rozmarýnu.

  2. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na cca 3mm silné plátky. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a na dno vyskládáme vrstvu brambor, těsně vedle sebe, lehce osolíme, uložíme další vrstvu, opět lehounce osolíme, posypeme sušeným česnekem a rozmarýnem, uložíme další vrstvu brambor a opět osolíme. takto pokračujeme stále dokola, každou vrstvu mírně osolíme, každou druhou zasypeme sušeným česnekem a rozmarýnem.

  3. Poté vše zalijeme smetanou, pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme na 180 stupňů do poloměkka (asi 45 minut). Pak víko odklopíme a brambory dopečeme do barvy.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů