LOSOS PEČENÝ NA MÁSLE A SMETANOVÉ BRAMBORY
Zase po čase čerstvá rybička. Ale vzhledem k okolnostem asi na dlouho poslední. Tak jsme si ji náležitě vychutnali...
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory pozdní | 1,5 kg |
sůl | 2 lžičky |
rozmarýn sušený | 10 g |
česnek sušený / granulovaný | 0,5 lžičky |
sádlo | 1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 kus |
losos filet | 800 g |
citronová šťáva, čerstvá | 4 lžičky |
sůl | 4 špetky |
pepř černý mletý | 4 špetky |
máslo | 1 lžíce |
česnek stroužky | 2 stroužky |
rozmarýn | 1 snítka |
Postup přípravy
-
Porce lososa ze strany s kůží několikrát svrchu nařízneme a rozložíme na prkénko kůží dolů, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinku odpočívat. Poté maso z obou stran osolíme a opepříme a smažíme na oleji s trochou másla, dvěma roztlačenými stroužky česneku a snítkou čerstvého rozmarýnu.
-
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na cca 3mm silné plátky. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a na dno vyskládáme vrstvu brambor, těsně vedle sebe, lehce osolíme, uložíme další vrstvu, opět lehounce osolíme, posypeme sušeným česnekem a rozmarýnem, uložíme další vrstvu brambor a opět osolíme. takto pokračujeme stále dokola, každou vrstvu mírně osolíme, každou druhou zasypeme sušeným česnekem a rozmarýnem.
-
Poté vše zalijeme smetanou, pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme na 180 stupňů do poloměkka (asi 45 minut). Pak víko odklopíme a brambory dopečeme do barvy.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů