Zase po čase čerstvá rybička. Ale vzhledem k okolnostem asi na dlouho poslední. Tak jsme si ji náležitě vychutnali...
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Brambory | |
---|---|
1,5 kg |
1,5 kg |
2 lžičky |
2 lžičky |
10 g |
10 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Losos | |
800 g |
800 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
4 špetky |
4 špetky |
4 špetky |
4 špetky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Porce lososa ze strany s kůží několikrát svrchu nařízneme a rozložíme na prkénko kůží dolů, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinku odpočívat. Poté maso z obou stran osolíme a opepříme a smažíme na oleji s trochou másla, dvěma roztlačenými stroužky česneku a snítkou čerstvého rozmarýnu.
-
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na cca 3mm silné plátky. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a na dno vyskládáme vrstvu brambor, těsně vedle sebe, lehce osolíme, uložíme další vrstvu, opět lehounce osolíme, posypeme sušeným česnekem a rozmarýnem, uložíme další vrstvu brambor a opět osolíme. takto pokračujeme stále dokola, každou vrstvu mírně osolíme, každou druhou zasypeme sušeným česnekem a rozmarýnem.
-
Poté vše zalijeme smetanou, pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme na 180 stupňů do poloměkka (asi 45 minut). Pak víko odklopíme a brambory dopečeme do barvy.
Makronutrienty
50%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 515 kJ | 3 320 kJ |
Kalorická hodnota | 123 kcal | 793 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,8 g
0,372 g |
82,7 g
2,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,28 SVJ | 8,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,87 g
2,22 g |
31,4 g
14,3 g |
Bílkoviny | 7,77 g | 50,1 g |
Sůl | 0,695 g | 4,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů