- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 oříšky |
2 oříšky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Filety z lososa důkladně osušte pomocí papírového ručníku. Ochutíme je z obou stran solí a pepřem. Na každý filet pak kápněte 2 lžičky citronové šťávy a dobře vše vmasírujte do masa.
Na střední teplotu rozehřejte v nepřilnavé pánvi olivový olej. Když je olej horký, položte do pánve filety kůží dolů. Lehce je přitlačte, aby se celá plocha dotýkala dna pánve, a nechte je opékat bez otáčení cca 4-5 minut, až do křupava a zlatava.
Poté filety otočte a opékejte další dvě až tři minuty na druhé straně. Poté do pánve přidejte máslo, nasekaný česnek, 3 lžíce nasekaných bylinek (petrželky, oregána, tymiánu, rozmarýnu - co máte), zbylou citronovou šťávu a plátky citronu. Rozmíchejte máslo s česnekem kolem filetů.
Pomalu dopékejte ještě 1-2 minuty, nebo až dosáhne požadovaného stupně propečení. Během této fáze by mělo máslo lehce zhnědnout, bude pak mít trochu oříškovou příchuť. Nesmí se ale pálit. Filety ochutnejte a případně dochutíte solí, pepřem a další citronovou šťávu dle chuti. Před podáváním losos posypte na ozdobu trochou nasekaných bylinek a přelijte připraveným máslem.
Podávejte.
Makronutrienty
4%
60%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 709 kJ | 1 681 kJ |
Kalorická hodnota | 169 kcal | 402 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,14 g
0,2 g |
2,71 g
0,474 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,114 SVJ | 0,271 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,3 g
3,29 g |
24,4 g
7,8 g |
Bílkoviny | 17,5 g | 41,5 g |
Sůl | 0,12 g | 0,284 g |
Alergeny
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů